Укус пролећа

Многи градови широм света су најлепши у пролеће. Ипак, тешко да било који може да приреди гастро фешту као Београд

Петак 10. мај 2019.

cover image

Лондон, Париз, Барселона, Рим, Берлин. Сваки је сада популарнији за посету него у било којој другој сезони. Њујорк, Токио, Хонг Конг. Далеке, а тако тражене дестинације. Када се обиђу атрактивне знаменитости, фотографише сваки занимљив предео, шопинг листа чекирa, свака прича се своди на храну. А када је о храни реч, главни град Србије је без конкуренције.

Шта се једе овог пролећа у Београду је, без сумње, најзанимљивија тема. Ајвар и друга зимница су нестале са репертоара. Иста судбина је затекла сарму и њој сличне специјалитете. Послужење у пролеће има тотално другачије ароме. Далеко лакше за стомак, а једнако фантастичне.

Пролеће, лето, јесен или зима - свеједно. За роштиљ је свако време идеално. Ћевапи, пљескавице, вешалица и уштипци се увек радо једу. Шопска салата уместо урнебеса и ето магије на српски начин. У случају да водите рачуна о сваком залогају, грилована пилетина или ћуретина, понека ротквица, млади лук и зелена салата пријају свакоме. Пријатно.


Оно што су висибабе за природу, то су сармице од зеља за гастрономију. Нико као оне не обележавају долазак пролећа. Сада су редовне у јеловнику. Неће још дуго. Искористите позив за дружење са порцијом традиције.

Упецати свежу рибу у Београду је некада била немогућа мисија. Одавно више није. Квалитетни рибљи ресторани свакодневно набављају улов вредних аласа са Дунава али и од проверених дистрибутера морске рибе. Може да вам не одговара локација, избор боја у ентеријеру или музика. Храна никако. Здрава, заправо најздравија исхрана нуди различите иновације. Одаберите ресторан по свом избору и проверите које.

Суши барови и ресторани су модерни. Сада су посебно ин. У њима се сервира опет риба али на егзотичан начин. Поправља количину енергије у организму и помаже у елиминацији калоричних сувенира из епохе зване преукусна зима. Занимљиво и другачије. Кинеска храна, иако се увелико одомаћила на београдском асфалту, не престаје да привлачи публику. Чувене пролећне ролнице, комади меса у ароматичним сосевима, велике порције поврћа. Савршен оброк у пролеће.