Koncert: Nick Cave & The Bad Seeds

Specifični muzičari koji su prodali više od 5 miliona albuma i ostavili neizbrisiv trag na svetskoj sceni stvaraju spektakularan događaj koji je mnogo više od koncerta

Ponedeljak 23. okt 2017.

cover image

Beogradska arena 28. oktobra u 20:00 postaje mesto najbolje muzike u gradu - Nick Cave i njegov bend, The Bad Seeds, ponovo nastupaju u Beogradu. Legendarni bend se nalazi na svetskoj turneji povodom promovisanja albuma Skeleton Tree koji su mnogobrojni fanovi prihvatili na prvo slušanje, a magazin Guardian ga ocenio sa pet zvezdica i definisao kao "remek delo ljubavi i razaranja".


Prethodni veliki nastup ovog magičnog umetničkog sazvežđa je takođe održan u Areni, trajao je rekordnih 150 minuta što je daleko duže od uobičajenog, a proglašen je za najbolji koncert u Srbiji za 2008. godinu. Ponovo su gostovali u Srbiji na Exit festivalu 2013. godine kada su napravili događaj za pamćenje. Bend, pored Nika, čine: Martyn Casey, Thomas Wydler, Jim Sclavunos, Conway Savage, George Vjestica i Larry Mullins. Zanimljivo je da je sve vreme na turneji i tekstopisac Warren Ellis koji je ujedno i veliki Nikov prijatelj.


Album Skeleton Tree je nastao nakon nesrećne pogibije Nikovog sina kada je pao sa litice visoke 18 metara. Objavi je prethodila premijera dokumentarnog filma One More Time With feeling koji je režirao Andrew Dominik sa Novog Zelanda, u kome donosi priču o teškom periodu, bolu i nemerljivom gubitku. Novo studijsko izdanje se našlo na prvom mestu slušanosti u čak osam zemalja, osvojilo prva mesta na brojnim listama slušanosti u Americi i Engleskoj, a nedavno su nominovani za nagradu Brit, u kategoriji Najbolja međunarodna grupa.


Nik Kejv (Nicholas Edward Cave) je rođen 22. septembra 1957. godine u manjem gradu u Australiji, Warracknabeal. Već u dečačkom dobu je postao član crkvenog hora ali mu nemiran duh donosi brojne probleme u ranoj mladosti. Odbija da živi po pravilima male sredine, često pravi probleme u školi i roditelji donose odluku da ga pošalju u internat srednje škole u Melburnu. Upisao je slikarstvo na Tehnološkom institutu ali je odustao nakon prve godine zbog želje da se posveti muzici. Nakon burnog ali zapaženog muzičkog stvaranja, 1983. godine se formira novi bend, Nick Cave and The Bad Seeds, sa drugačijim melodijama i tekstovima. Sledi velika popularnost, svetske turneje, uspešni alubmi ali i usvajanje loših navika, tipičnih za stil života slavnih. Umetnički duh Nika Kejva ga navodi da se vrati početku, da stvara post pank muziku, kao na početku karijere i 2007. godine snima upravo takav album sa novim bendom koji je stvorio - Grinderman. Veliki pevač, kantautor, pisac, kompozitor muzike za filmove, scenarista i glumac se smatra jednim od najvećih umetnika savremenog doba.