Концерт: Nick Cave & The Bad Seeds

Специфични музичари који су продали више од 5 милиона албума и оставили неизбрисив траг на светској сцени стварају спектакуларан догађај који је много више од концерта

Понедељак 23. окт 2017.

cover image

Београдска арена 28. октобра у 20:00 постаје место најбоље музике у граду - Nick Cave и његов бенд, The Bad Seeds, поново наступају у Београду. Легендарни бенд се налази на светској турнеји поводом промовисања албума Skeleton Tree који су многобројни фанови прихватили на прво слушање, а магазин Guardian га оценио са пет звездица и дефинисао као "ремек дело љубави и разарања".


Претходни велики наступ овог магичног уметничког сазвежђа је такође одржан у Арени, трајао је рекордних 150 минута што је далеко дуже од уобичајеног, а проглашен је за најбољи концерт у Србији за 2008. годину. Поново су гостовали у Србији на Exit фестивалу 2013. године када су направили догађај за памћење. Бенд, поред Ника, чине: Martyn Casey, Thomas Wydler, Jim Sclavunos, Conway Savage, George Vjestica и Larry Mullins. Занимљиво је да је све време на турнеји и текстописац Warren Ellis који је уједно и велики Ников пријатељ.


Албум Skeleton Tree је настао након несрећне погибије Никовог сина када је пао са литице високе 18 метара. Објави је претходила премијера документарног филма One More Time With feeling који је режирао Andrew Dominik са Новог Зеланда, у коме доноси причу о тешком периоду, болу и немерљивом губитку. Ново студијско издање се нашло на првом месту слушаности у чак осам земаља, освојило прва места на бројним листама слушаности у Америци и Енглеској, а недавно су номиновани за награду Брит, у категорији Најбоља међународна група.


Ник Кејв (Nicholas Edward Cave) је рођен 22. септембра 1957. године у мањем граду у Аустралији, Warracknabeal. Већ у дечачком добу је постао члан црквеног хора али му немиран дух доноси бројне проблеме у раној младости. Одбија да живи по правилима мале средине, често прави проблеме у школи и родитељи доносе одлуку да га пошаљу у интернат средње школе у Мелбурну. Уписао је сликарство на Технолошком институту али је одустао након прве године због жеље да се посвети музици. Након бурног али запаженог музичког стварања, 1983. године се формира нови бенд, Nick Cave and The Bad Seeds, са другачијим мелодијама и текстовима. Следи велика популарност, светске турнеје, успешни алубми али и усвајање лоших навика, типичних за стил живота славних. Уметнички дух Ника Кејва га наводи да се врати почетку, да ствара пост панк музику, као на почетку каријере и 2007. године снима управо такав албум са новим бендом који је створио - Grinderman. Велики певач, кантаутор, писац, композитор музике за филмове, сценариста и глумац се сматра једним од највећих уметника савременог доба.