Превоз у Београду

Кључне информације са којима ће сналажење и транспорт бити никада једноставнији

Уторак 26. феб 2019.

cover image

Добродошли у главни град Србије. Није важно који пут сте овде, нити због чега сте дошли. Увек ће вам бити добро. Под претпоставком да сте до Београда стигли авионом, завршили сте најважнији део пута. И прво шта морате да одлучите је како стићи од аеродрома до града. У петој брзини доносимо све опције превоза.

Трансфер од аеродрома Београд до хотела или другог смештајног објекта је најједноставнији таксијем. У зависности где идете, вожња таксијем ће коштати између 1.500 и 6.000 динара, односно између 13 и 50 евра.

1. Београдски метро

Ах, метро у Београду не постоји. Пређите на наредне опције.

2. Јавни превоз

Градски саобраћај чине аутобуси, трамваји, тролејбуси и Бг воз. Неоходна је карта за превоз која се зове Бус Плус. Карта за једну вожњу у првој зони коју ћете вероватно и једино користити кошта 89 динара. Ако је купујете код возача онда је 150 динара.

Дневна карта која важи један дан кошта 250 динара, а када је будете куповали први пут платићете и 40 динара саму папирну картицу. Карта за три дана кошта 700 динара, а за пет дана 1.000 динара. Било коју врсту карте за превоз можете купити на више од 2.000 продајних места, најлакше вам је на киосцима. За ноћну вожњу у периоду од поноћи до 04:00 карта се купује искључиво код возача и кошта 150 динара.

Ако вам се све ово чини превише компликовано, потражите неког суграђанина који зна енглески (а знају готово сви) који ће вам помоћи при куповини.

3. Такси у Београду

Нећете моћи да користите Убер у Београду јер је незаконит али ту је такси, прилично повољан. Једино је важно да знате разлику између регистрованих и нелегалних таксиста. Легално такси возило има две табле на крову аутомобила, једну са бројем под којим је регистрован, а другу са обележјем такси удружења коме припада. Даље, обавезно погледајте таблице на колима. Ако имају "TX" на крају регистрације онда безбрижно седите у овако обележен аутомобил.

Цене такси превоза зависе од дестинације на коју идете. Уколико идете на краће релације, вожњу не би требало да платите више од неколико стотина динара што је око пар евра. Ако планирате таксијем од центра града до Новог Београда или Земуна, вожња не би смела да кошта више од 1.500 динара, односно 13 евра. Увек имате право да тражите рачун, а добићете га уколико сте зауставили возило из неког од 24 такси удружења, колико их постоји регистрованих.

4. Yandex taxi у Београду

Потребно је само да преузмете њихову апликацију за мобилни телефон. Кроз једноставне опције можете резервисати возило и одмах сазнати цену вожње.

5. Бициклистичке стазе

Све је више људи који бирају најздравији начин превоза. Ако сте међу њима, требало би да знате да су бициклистичке стазе најбројније на Новом Београду и да их готово нема у центру града. Можете слободно да се возите где год пожелите с тим што тамо где нема обележених стаза за бицклисте нећете имати предност у односу на пешаке. Не препоручујемо вожњу бицикла кроз београдске улице које су намењене за саобраћај.

Ако сте понели са собом електрични тронитет, уживаћете. Далеко лакше ће вам бити него са бициклом. Тротоари су сасвим добри и моћи ћете да истражујете Београд без проблема.