Prevoz u Beogradu

Ključne informacije sa kojima će snalaženje i transport biti nikada jednostavniji

Utorak 26. feb 2019.

cover image

Dobrodošli u glavni grad Srbije. Nije važno koji put ste ovde, niti zbog čega ste došli. Uvek će vam biti dobro. Pod pretpostavkom da ste do Beograda stigli avionom, završili ste najvažniji deo puta. I prvo šta morate da odlučite je kako stići od aerodroma do grada. U petoj brzini donosimo sve opcije prevoza.

Transfer od aerodroma Beograd do hotela ili drugog smeštajnog objekta je najjednostavniji taksijem. U zavisnosti gde idete, vožnja taksijem će koštati između 1.500 i 6.000 dinara, odnosno između 13 i 50 evra.

1. Beogradski metro

Ah, metro u Beogradu ne postoji. Pređite na naredne opcije.

2. Javni prevoz

Gradski saobraćaj čine autobusi, tramvaji, trolejbusi i Bg voz. Neohodna je karta za prevoz koja se zove Bus Plus. Karta za jednu vožnju u prvoj zoni koju ćete verovatno i jedino koristiti košta 89 dinara. Ako je kupujete kod vozača onda je 150 dinara.

Dnevna karta koja važi jedan dan košta 250 dinara, a kada je budete kupovali prvi put platićete i 40 dinara samu papirnu karticu. Karta za tri dana košta 700 dinara, a za pet dana 1.000 dinara. Bilo koju vrstu karte za prevoz možete kupiti na više od 2.000 prodajnih mesta, najlakše vam je na kioscima. Za noćnu vožnju u periodu od ponoći do 04:00 karta se kupuje isključivo kod vozača i košta 150 dinara.

Ako vam se sve ovo čini previše komplikovano, potražite nekog sugrađanina koji zna engleski (a znaju gotovo svi) koji će vam pomoći pri kupovini.

3. Taksi u Beogradu

Nećete moći da koristite Uber u Beogradu jer je nezakonit ali tu je taksi, prilično povoljan. Jedino je važno da znate razliku između registrovanih i nelegalnih taksista. Legalno taksi vozilo ima dve table na krovu automobila, jednu sa brojem pod kojim je registrovan, a drugu sa obeležjem taksi udruženja kome pripada. Dalje, obavezno pogledajte tablice na kolima. Ako imaju "TX" na kraju registracije onda bezbrižno sedite u ovako obeležen automobil.

Cene taksi prevoza zavise od destinacije na koju idete. Ukoliko idete na kraće relacije, vožnju ne bi trebalo da platite više od nekoliko stotina dinara što je oko par evra. Ako planirate taksijem od centra grada do Novog Beograda ili Zemuna, vožnja ne bi smela da košta više od 1.500 dinara, odnosno 13 evra. Uvek imate pravo da tražite račun, a dobićete ga ukoliko ste zaustavili vozilo iz nekog od 24 taksi udruženja, koliko ih postoji registrovanih.

4. Yandex taxi u Beogradu

Potrebno je samo da preuzmete njihovu aplikaciju za mobilni telefon. Kroz jednostavne opcije možete rezervisati vozilo i odmah saznati cenu vožnje.

5. Biciklističke staze

Sve je više ljudi koji biraju najzdraviji način prevoza. Ako ste među njima, trebalo bi da znate da su biciklističke staze najbrojnije na Novom Beogradu i da ih gotovo nema u centru grada. Možete slobodno da se vozite gde god poželite s tim što tamo gde nema obeleženih staza za bickliste nećete imati prednost u odnosu na pešake. Ne preporučujemo vožnju bicikla kroz beogradske ulice koje su namenjene za saobraćaj.

Ako ste poneli sa sobom električni tronitet, uživaćete. Daleko lakše će vam biti nego sa biciklom. Trotoari su sasvim dobri i moći ćete da istražujete Beograd bez problema.