Три пута слава

Један за другим, стижу велики верски празници

Петак 18. јан 2019.

cover image

Ко се крстом крсти, на Крстовдан пости. Стара изрека која важи за 18. јануар и дан којим се обележава зимски Крстовдан. Прославља се у знак сећања на тренутак када је Исуса Христа у реци Јордан крстио Јован Крститељ. Увек се празнује осамнаестог дана јануара, а карактеристичан је по строгом посту, првом након Божићног поста, литургијама и узимању освештене воде у црквама и храмовима. Још једно велико обележје овог празника је пливање за Часни крст, а само најхрабрији, обавезно крштени се пријављују за такмичење.

Народно веровање каже да се у ноћи између 18. и 19. јануара, односно између Крстовдана и Богојављења, тачно у поноћ отвара небо и да се "Бог јавља". Зато, отворите прозор или изађите напоље, погледајте у небо и замислите жељу. Веровања кажу да се увек испуни.


Богојављењем се прославља инкарнација Бога у јединствену Тројицу. Једноставније, на Богојављење су се први пут указали заједно Отац, Син и Свети Дух. Истовремено, празник подсећа да је Исусова мисија започета не рођењем већ његовим крштењем. Због освештене богојављенске водице, овај празник се зове још и Водице или Водокршће. Том истом водицом, у коју се додаје гранчица босиљка се ваља умити и чувати је у кући. Још један ритуал који прати овај празник је посвећен неудатим девојкама. Уколико ставе мало огледало испод јастука пред спавање уочи Богојављења, верује се да ће сањати будућег мужа.

Исусов претеча, Свети Јован Крститељ. Његов дан се обележава неколико пута у години али је наобимнија и најпопуларнија слава сваког 20. јануара, без померања датума. Одиграо је кључну улогу у Христовом крштењу. Бавио се искључиво окретањем људи ка вери. Заједно са својим ученицима је ширио култ крштења и поста. Живот је изгубио трагично - цар Ирод је наредио да му одсеку главу. Свети Лука је желео да пренесе његове мошти из Севастије у Антиохију али није добио дозволу па је пренео само његову једну руку. Последња локација на којој се знало где је рука је Цариград. Турци су се побринули да се никада не пронађе.