Новогодишњи туристички водич

Шта морате да посетите у Београду ако долазите за Нову 2019. годину

Уторак 27. нов 2018.

cover image

Београд је већ спреман за дочек Нове године. Центар града посебно јер сија као никада пре. Период новогодишњих празника је веома атрактиван за долазак у престоницу Србије, без обзира да први или сто први пут гостујете. Туристи, обавезно прочитајте кратак водич са којим нећете пропустити одличну забаву у београдском стилу.

Хладно време није баш за дуге шетње у природи. Зато Калемегдан оставите за посету у топлије доба године. Није пријатно да застајете поред бројних споменика док дува типична београдска кошава. Сваки чувар историје заслужује пажњу и одређено време за упознавање. Заборавите овај пут на истраживање Београдске тврђаве и њеног окружења, фокусирајте се на Кнез Михаилову улицу, Теразије и Славију. Шетња у самом центру града је нестварна током празничних дана.

Ако сте већ стигли до Славије, продужите још мало до Храма Светог Саве. Величанствена грађевина ће вас одушевити. Само неупућени туриста није обишао ову импресивну архитектуру и највеће верско здање у Београду. Након што посетите Храм, било би одлично да наставите шетњу кроз Врачар. Мале улице, барови попут француских бистроа, фини ресторани. Све је ту. Музеј Николе Тесле се такође налази на Врачару. За ову шетњу вам је потребно неколико сати.


Сувенир за сећање на посету Београду ћете лако пронаћи у модерним тржним центрима и бутицима широм пешачких зона. Шопинг туристи ће уживати због традиционалних новогодишњих распродаја. Желите нешто домаће? Оргининални "hand made" производи вас чекају на градским пијацама. Ракија, ајвар, ручно плетени џемпери, шајкача или вунене чарапе су више него идеалан сувенир.

Нова година је за многе синоним за весеље, храну и музику. Све ово плус традиционално српско гостопримство се налаже дуж целе Скадарлије. Боемска четврт у којој једино важе правила истинског хедонизма је локација на којој нећете пропустити новогодишњу еуфорију али на стари боемски начин. Без журбе. Без оног помало непријатног осећаја да сте "вишак" ако сте завршили са оброком, а нисте одмах напустили ресторан. Овде је све опуштено. Што дуже боравите у Скадарској улици, осећај је све бољи. Нема ресторана који вас неће угостити максимално. Уколико одлучите да баш овде дочекате Нову 2019. годину, спремите се за честитање, љубљење и грљење са свима. Доживећете одлично искуство и осетити типичну српску срдачност и љубазност.

Уколико остајете у Београду више од два, три дана, имате времена за још боље разгледање града. Првенствено од ваших интересовања зависи како ће изгледати додатна листа шта видети у Београду. За прецизно сналажење обавезно користите мапу града. Спакујте добро расположење, мало стрпљења јер су гужве у ово доба године нормалне и препустите се спектакуларној метрополи. Заувек ће вас освојити. 100 %.