Novogodišnji turistički vodič

Šta morate da posetite u Beogradu ako dolazite za Novu 2019. godinu

Utorak 27. nov 2018.

cover image

Beograd je već spreman za doček Nove godine. Centar grada posebno jer sija kao nikada pre. Period novogodišnjih praznika je veoma atraktivan za dolazak u prestonicu Srbije, bez obzira da prvi ili sto prvi put gostujete. Turisti, obavezno pročitajte kratak vodič sa kojim nećete propustiti odličnu zabavu u beogradskom stilu.

Hladno vreme nije baš za duge šetnje u prirodi. Zato Kalemegdan ostavite za posetu u toplije doba godine. Nije prijatno da zastajete pored brojnih spomenika dok duva tipična beogradska košava. Svaki čuvar istorije zaslužuje pažnju i određeno vreme za upoznavanje. Zaboravite ovaj put na istraživanje Beogradske tvrđave i njenog okruženja, fokusirajte se na Knez Mihailovu ulicu, Terazije i Slaviju. Šetnja u samom centru grada je nestvarna tokom prazničnih dana.

Ako ste već stigli do Slavije, produžite još malo do Hrama Svetog Save. Veličanstvena građevina će vas oduševiti. Samo neupućeni turista nije obišao ovu impresivnu arhitekturu i najveće versko zdanje u Beogradu. Nakon što posetite Hram, bilo bi odlično da nastavite šetnju kroz Vračar. Male ulice, barovi poput francuskih bistroa, fini restorani. Sve je tu. Muzej Nikole Tesle se takođe nalazi na Vračaru. Za ovu šetnju vam je potrebno nekoliko sati.


Suvenir za sećanje na posetu Beogradu ćete lako pronaći u modernim tržnim centrima i buticima širom pešačkih zona. Šoping turisti će uživati zbog tradicionalnih novogodišnjih rasprodaja. Želite nešto domaće? Orgininalni "hand made" proizvodi vas čekaju na gradskim pijacama. Rakija, ajvar, ručno pleteni džemperi, šajkača ili vunene čarape su više nego idealan suvenir.

Nova godina je za mnoge sinonim za veselje, hranu i muziku. Sve ovo plus tradicionalno srpsko gostoprimstvo se nalaže duž cele Skadarlije. Boemska četvrt u kojoj jedino važe pravila istinskog hedonizma je lokacija na kojoj nećete propustiti novogodišnju euforiju ali na stari boemski način. Bez žurbe. Bez onog pomalo neprijatnog osećaja da ste "višak" ako ste završili sa obrokom, a niste odmah napustili restoran. Ovde je sve opušteno. Što duže boravite u Skadarskoj ulici, osećaj je sve bolji. Nema restorana koji vas neće ugostiti maksimalno. Ukoliko odlučite da baš ovde dočekate Novu 2019. godinu, spremite se za čestitanje, ljubljenje i grljenje sa svima. Doživećete odlično iskustvo i osetiti tipičnu srpsku srdačnost i ljubaznost.

Ukoliko ostajete u Beogradu više od dva, tri dana, imate vremena za još bolje razgledanje grada. Prvenstveno od vaših interesovanja zavisi kako će izgledati dodatna lista šta videti u Beogradu. Za precizno snalaženje obavezno koristite mapu grada. Spakujte dobro raspoloženje, malo strpljenja jer su gužve u ovo doba godine normalne i prepustite se spektakularnoj metropoli. Zauvek će vas osvojiti. 100 %.