Грми, сева, време се мења

А циганке варошанке још из села нема

Субота 13. окт 2018.

cover image

Печено кестење у фишеку. Опало лишће. Краћи дани. Капут и чизме. Руке у џеповима. Саобраћајна гужва. Ветар. Киша и кишобрани. Поспаност. Боје у природи. Ајвар. Ужурбани људи. Сезона позоришта, галерија, филмских премијера и ноћних клубова. Епизода "Јесен у Београду 2018" се емитује само једном. Ексклузива. Чик пробајте да је прескочите.

Не наседајте на неистине да је јесен досадна. Сада не морате да се чешкате по глави док размишљате шта радити у граду. Нема дела Београда у коме се не дешава нешто. Нити је потребно да се правдате ако не желите да изађете из куће. Јесење кише су свима прихватљив изговор зашто нећете напоље. Плус предлог за одлагање одласка међу свет - свакој домаћици је потребна помоћ у печењу паприке за ајвар и баш ви сте позвани на event. Спремите се, онај коме "бежите" ће очекивати теглу српског блага црвене боје.

Неке јесење доба асоцира на вредне људе који сакупљају лишће оном необичном направом. Други су пресрећни јер више није сезона алегрија. Трећи без суздржавања уживају у белом луку и сланини јер доказано јачају имунитет. Укусно да, мирисно и не баш. Многи су одушевљени што је Лидл дошао у Србију баш у јесен. Вреднице су увелико спремиле целу зимницу и сада имају времена на претек да упоређују цене и конзумирају иновације на тржишту.


Јесен живи сто на сат. Музика јесте спорија али је квалитетнија и дуже траје од летњих нота. Новембарске кише by Guns N' Roses  у слушају и они који нису у рок фазону јер је ултимативни хит у овом периоду. Једну од најдужих песама култног бенда објављену 1992. је написао Axl Rose лично. Не знамо шта га је мотивисало да створи савршену баладу али хвала му бескрајно. За апсолутно јесењи ритам појачајте и ретро песме попут Gone Till November, Autumn Almanac, Wake Me Up When September Ends.

Сакривање од сунца и мазање фактором 50 се из овог угла чини једнако давно као и састав у школи на тему јесен у мом сокаку. Када су школске клупе давна прошлост, набрајање разлога зашто волимо јесен се чини сјајно, зар не? Не драмите зато што је лето отишло у неке топлије крајеве. Нећете ништа променити и изгубићете драгоцено време гледајући фотке са мора и неуморно постављати исте на Инстаграм уз незаобилазни #tb. Ако хоћете лето, купите сладолед и шетајте у свом сокаку. Вероватно ћете добити инспирацију за најбољи састав икада.

Јесен у Београду увек изгледа ново, другачије. Зато отворите очи и упијајте. Видите да се годишња доба мењају брзо. Нећете ни стићи да пронађете све што вам је потребно за јесење одевање, а већ ћете правити грудве од снега.