Summer3p 2017 Фестивал

Јубиларно издање Фестивала доноси богат музички и едукативни програм који се одржава на прелепом Палићу за који је британски магазин Guardian имао само речи хвале

Среда 12. јул 2017.

cover image

15. издање Summer3p музичког фестивала се одржава од 20. до 23. јула на Термалним базенима и Мушком штранду на Палићу. Манифестација промовише савремену уметност и грађански активизам кроз велики број занимљивих уметничких активности, радионице, секције и спортске активности. Музички програм за рођенданско издање је богатији него икада и по први пут гостују уметници из шест земаља, уз подршку одличних суботичких ди-џејева. Три речи које најбоље описују чувени фестивал су музика, забава и активизам. Организатор фестивала је НВО АШЦ, док су Град Суботица, АП Војводина, Канцеларија за младе града Суботица и Фондација за омладинску културу и стваралаштво "Данило Киш" из Суботице пружили максималну подршку.


Moon Stage је епицентар музичких дешавања - главна бина фестивала која ће ове године угостити преко 20 извођача. Фантастичан дуо из Северне Ирске, Loco & Jam, немачки ди-џеј Eric Sneo, српски суперстар Илија Ђоковић и Daniel Blade са Малте су само неки од уметника који су потврдили долазак на Палић. Поред музичког, организује се садржајан дневни програм са радионицама и друштвено одговорним кампањама међу којима се издваја "Звук птица", покренута 2013. године и представља спој радионица и еколошко ангажоване уметности са циљем иновативног начина заштите животне средине.


Ликовна радионица под вођством Емила Кадрића има традицију дугу 13 година на фестивалу и ове године се одржава сваког дана од 17:00 до 20:00 док ће се изложба најбољих радова одржати последњег дана фестивала. Уметник из Суботице, задужен за ликовну секцију, уочи јубиларног издања фестивала је изнео своје виђење рада на фестивалу: "Истина је. Време је релевантан појам...Свима нама...учесницима, волонтерима, сарадницима, организаторима и посетиоцима Summer3p феномена, 15 година је пројурило као да се догађао сваки други викенд, а ми сви некако остали млади, заробљени у јулу, опијени магичном атмосфером равничарског језера са севера Србије. Сам фестивал на Палићу се свих ових година успешно опирао претенциозном сазревању, као какав бунтовни тинејџер... Као "Петар Пан усред недођије". Заувек млад...evergreen, forever young... Али не и себично инфатилан. Од самог почетка, Summer3p је био мотивисан и ангажован у промовисању вредности као што су пријатељство, сарадња, уметност, љубав, толеранција, еколошка свест, здрава забава и наравно, добра музика. Кроз многе успешне акције, пројекте и радионице широког спектра, од којих је једна и ликовна радионица, провлачила се једноставна и моћна порука која нас је мотивисала свих ових година: Стоп насиљу, чувајмо природу!"

Поетска радионица ће се одржавати упоредо са ликовном, а за њу је задужен Владимир Милојковић.

Креативни део фестивала чини и радионица коју организује street art уметник Otto Zakar, који се потписује као TNG. Он ће сваког дана од 17:00 до 21:00 и од 23:00 до 01:00 декорисати фестивалски простор са stencil art техником и креираће уникатне мајице за посетиоце, а Тибор Липтак ће 21. јула од 23:00 до 02:00 и 22. јула у предвечерњим сатима представити интересантну hair & make up презентацију.

Фестивал се и ове године изузетно залаже за битне еколошке и друштвене теме и у складу са тим, 23. јула ће у оквиру Породичног дана, Michell Rohmann, дипломирани хидролог одржати јавни говор на тему тренутног статуса еколошког пројекта заштите биодиверзитета језера Палић и Лудаш под називом "Када ћемо се поново купати у Палићу?"


Спортска радионица ће сваког дана током трајања фестивала од 17:00 до 21:00 организовати спортске турнире у одбојци на песку и speedmintonu. Координатор радионице је Армин Халас. Јога програм ће се одржавати сваког дана у јутарњим и поподневним часовима испред Auroville, а носиоци програма су Zsolt Erdélyi и Nagy Boglárka из Мађарске који ће представити Laughing Yoga и Watsu. Посебан сегмент је Fitness3p који носи назив Boost your body, а чини га мало другачији аеробик и фитнес који ће водити Емина Савин. Фитнес секција ће се одржавати од 21. до 23. јула.

Програм за децу је ове године изузетно богат. Школа спорта намењена деци од 4 до 9 година, SuTeam има за циљ да полазницима представи основе гимнастике, атлетике, фудбала, одбојке, кошарке, пливања и једрења на води. Предводници школе су дипломирани професори спорта и физичког васпитања и апсолвенти Факултета за спорт и физичко васпитање. Активности SuTeam школе спорта биће одржани у 22. и 23. јула у поподневним часовима. На простору Мушког штранда деца узраста од 3 до 12 година учиће последњег фестивалског дана, уз помоћ чланова клуба екстремних спортова Ground Level, различите технике вожње бицикала у окиру програма "Стаза спретности".

Summer3p је доживео премијеру 2003. године са циљем да омладини у окружењу понуди квалитетан забавни програм и омогући продор светских трендова у области музике, филма, моде и стила. Идеја за фестивал је настала када је мала група људи, незадовољна квалитетом забавног програма у Суботици и околини, одлучила да направи сопствену журку. За место одржавања прве журке, која је трајала само једну ноћ, одабран је термални базен на Палићу. Касније се фестивал проширио на целу територију Мушког штранда али термални базен је и даље остао центар дешавања. Прво издање фестивала је заправо служио као подршка филмском фестивалу на Палићу. Идеја организатора је била да посетиоцима филмског фестивала приреде неки вид забаве јер се сматрало да је тадашња понуда забавног програма недовољна. Смишљен је план да се прво издање одржи последњег дана филмског фестивала. Нажалост, план је покварила киша па је журка одложена за други дан.


Назив манифестације је настао као резултат необавезног разговора организатора који су дошли на идеју да искористе четири речи које најједноставније описују дешавање и преведу их на енглески, а те речи су: лето, базен, Палић и журка. Идеја се допала свима и остао је званичан назив фестивала. Својим културним и едукативним садржајем, Summer3p допуњава програме локалног и покрајинског Секретаријата за културу као и локалног и покрајинског Секретаријата за спорт и омладину. Својом поруком "Стоп насиљу" фестивал се уклапа у напоре надлежних покрајинских и републичких министарстава за подизање нивоа толеранције и смањења броја инцидената између припадника различитих националних заједница на територији Војводине. "Чувајмо природу" је друга важна акција коју фестивал промовише. Од 2008. године, фестивал се налази у званичној туристичкој понуди града Суботица.

Британски магазин The Guardian је 2012. године овај фестивал уврстио међу фестивале са најсликовитијом локацијом у Европи, а на свом сајту је дао преглед од 8 европских фестивала који се одржавају на најатрактивнијим локацијама. Овај догађај је представљен као фестивал електронске музике у коме можете уживати из удобности "гигантског ђакузија".


Summer3p фестивал са поносом носи EFFE етикету за 2017/18 годину, коју је добио и за претходну сезону, која означава припадност групи најбољих европских фестивала у својој категорији. То је одлучено након процеса интензивне евалуације од стране националних експерата и међународног жирија. EFFE – Europe for Festivals, Festivals for Europe, покренут од стране Асоцијације европских фестивала кроз портал www.effe.eu и намењен је грађанима и уметницима који желе да се упознају са европским фестивалима и учествују у њима.