Šta raditi tokom Svetskog prvenstva

Smeh i suze. Radost i tuga. Nije uvek lako ali je obavezno pratiti fudbalski spektakl u Rusiji

Petak 06. jul 2018.

cover image

Srpska reprezentacija se vratila kući. Za deo populacije kojoj fudbal i nije baš najvažnija sporedna stvar u životu, može da znači da će se život, manje-više, vratiti u normalu. Ali... Stvari ne idu baš tako glatko. Fudbal je strast pa se navija, bilo za legende, bilo za timove koji su stiglu u Rusiju sa etiketom "autsajderi" i napravili potpuni preokret. Uglavnom, ako ste mislili da ste se iz Svetskog prvenstva izvukli, prevarili ste se. Ako ne možeš da pobediš, pridruži se fudbalskoj groznici, krajnje je vreme.

Motivacioni trener: informiši se koja je utakmica na repertoaru, suptilno ispipaj teren za koji tim tvoje društvo navija, pripremi face painting bojice i staru šminku u bojama favorita. Jednostavne matrice grbova i zastava se lako nađu onlajn. Dok se društvo okuplja, krep trakama, zastavicama i balonima ukrasi arenu za gledanje. Šminkanje može da počne taman dok se procenjuje idealna temperatura piva. Ide brzo, a selfiji pred početak servirani brzinom svetlosti podižu atmosferu bez obzira na krajnji rezultat.


Zvanični nutricionista: naravno da je lakše kupiti gomilu čipsa, ali gde ste tu vi? Za malo vremena postaćete veoma bitan član navijačkog tima. Za nekog, možda, i sam razlog okupljanja. Pripremite grickalice kao pogonsko gorivo navijačke strasti. Za pola sata možete pripremiti: štanglice sa kačkavaljom, mini pice, italijanske štapiće ili slanu štrudlu. Domaća tortilja uz domaći ajvar ili pivo, sigurnija je od penala. Nutricionista je glasniji od ljubavi prema brzim zalogajima? Ok, većina restorana u Beogradu ima opciju dostave hrane ili spremanje hrane za poneti. Sa ovim izvođenjem slobodnog udarca nema greške.

Psihoterapeut: uz nadu da će omiljeni tim pobediti, rizik poraza je izvestan. Najvatrenijima je potrebna uteha. Za to ste vi tu. Izgubljena utakmica je dobijena šansa za utešni zagrljaj, šetnju ili posmatranje ptica. Veliko ratno ostrvo nudi pešačke ture u oazi srca ekolškog turizma prestonice. Svakog utorka i petka, do kraja avgusta, prirodu će vam približiti i zvanični vodič. Biljni i životinjski svet, naročito raznovrsna ptičija populacija, belorepan i autohtone biljne vrste, razbistriće vaše misli da punim i čistim plućima dočekate sledeći meč.