Beograd noću: splavovi

Letnji klubovi na vodi zbog kojih se dolazi u Beograd

Ponedeljak 11. jun 2018.

cover image

Splavovi u Beogradu su posebna kategorija noćnog života. Domaća mesta svetskog provoda rade isključivo tokom letnje sezone, od maja do oktobra. Autentičan klabing na beogradskim rekama privlači veliki broj gostiju iz inostranstva koji zbog odličnih žurki ponovo dolaze u grad. Domaća publika je veoma dobro upućena u ponudu i ima favorite za listu najbolji splavovi u Beogradu.

Razlika između klubova i splavova je prvenstveno u prostoru. Otvoreni i dizajnirani u tropskom, egzotičnom stilu kreriraju nesvakidašnju atmosferu. Čak i oni koji ne izgledaju po poslednjim trendovima donose dobru energiju jer blizina vode i savršen pogled na Beograd čine svoje. Klubovi i kafane u Beogradu rade samo tokom jeseni i zime, a splavovi su njihova letnja izdanja i zbog toga je svaki muzički žanr dostupan.

Muzika koja se sluša na splavovima je raznovrsna. Poznati domaći i strani di-džejevi na popularnim splavovima najčešće puštaju haus i tehno. R'n'b je takođe zastupljen. Određena mesta insistiraju na tvrđem tehnu. Domaća pop i narodna muzika je rezervisana isključivo za splavove koji predstavljaju letnje kafane.

Rezervacije za splavove su besplatne i poželjne zbog velike gužve. Neki su izričiti i zahtevaju obavezne rezervacije, dok drugi puštaju goste i bez rezervacija ukoliko nije gužva. Da ne bi menjali planove za provod u poslednjem trenutku, pogotovo ako izlazite sa većim brojem ljudi, rezervišite mesto na omiljenom splavu.

Radno vreme splavova koji su sinonim za noćni izlazak rade uglavnom samo vikendom od 23:00 do 05:00. Neki splavovi rade i svakog dana od ujutru do uveče i tada su mesta za opušteno druženje, a uživanje koje nude je nezaboravno. 


Noćni život u Beogradu generalno nije skup. Cene pića na splavovima su standardne za izlazak. Sve zavisi od želja i mogućnosti. Opet, zavisi i od splava do splava. Ako je za vas dobar provod mesto u centralnom separeu, flaše najskupljih pića i menjanje nekoliko lokacija u toku noći onda je ipak potrebno više novca. Ako nemate afinitete poput navedenih, nećete potrošiti mnogo.

Dress code, odnosno kodeks oblačenja je uglavnom obavezan. Ne očekujte da će vas obezbeđenje na ulazu kluba pustiti na splav ako ste obučeni više za plažu nego za klub. Ovo se odnosi uglavnom na pripadnike muškog pola. Damama je sve dozvoljeno.

Kada ste već izašli na splav, ne dozvolite da umor ili malo više alkohola pobede dobar provod. Sačekajte svitanje i uživajte u neponovljivom prizoru na Beograd u rano jutro. Verujte na reč. Ukoliko vas je žurka oduševila i učinila da možda preterate sa pićem, obavezno se vratite kući taksijem. Ne rizikujte ni svoj ni tuđe živote.