Београд ноћу: сплавови

Летњи клубови на води због којих се долази у Београд

Понедељак 11. јун 2018.

cover image

Сплавови у Београду су посебна категорија ноћног живота. Домаћа места светског провода раде искључиво током летње сезоне, од маја до октобра. Аутентичан клабинг на београдским рекама привлачи велики број гостију из иностранства који због одличних журки поново долазе у град. Домаћа публика је веома добро упућена у понуду и има фаворите за листу најбољи сплавови у Београду.

Разлика између клубова и сплавова је првенствено у простору. Отворени и дизајнирани у тропском, егзотичном стилу крерирају несвакидашњу атмосферу. Чак и они који не изгледају по последњим трендовима доносе добру енергију јер близина воде и савршен поглед на Београд чине своје. Клубови и кафане у Београду раде само током јесени и зиме, а сплавови су њихова летња издања и због тога је сваки музички жанр доступан.

Музика која се слуша на сплавовима је разноврсна. Познати домаћи и страни ди-џејеви на популарним сплавовима најчешће пуштају хаус и техно. R'n'b је такође заступљен. Одређена места инсистирају на тврђем техну. Домаћа поп и народна музика је резервисана искључиво за сплавове који представљају летње кафане.

Резервације за сплавове су бесплатне и пожељне због велике гужве. Неки су изричити и захтевају обавезне резервације, док други пуштају госте и без резервација уколико није гужва. Да не би мењали планове за провод у последњем тренутку, поготово ако излазите са већим бројем људи, резервишите место на омиљеном сплаву.

Радно време сплавова који су синоним за ноћни излазак раде углавном само викендом од 23:00 до 05:00. Неки сплавови раде и сваког дана од ујутру до увече и тада су места за опуштено дружење, а уживање које нуде је незаборавно. 


Ноћни живот у Београду генерално није скуп. Цене пића на сплавовима су стандардне за излазак. Све зависи од жеља и могућности. Опет, зависи и од сплава до сплава. Ако је за вас добар провод место у централном сепареу, флаше најскупљих пића и мењање неколико локација у току ноћи онда је ипак потребно више новца. Ако немате афинитете попут наведених, нећете потрошити много.

Dress code, односно кодекс облачења је углавном обавезан. Не очекујте да ће вас обезбеђење на улазу клуба пустити на сплав ако сте обучени више за плажу него за клуб. Ово се односи углавном на припаднике мушког пола. Дамама је све дозвољено.

Када сте већ изашли на сплав, не дозволите да умор или мало више алкохола победе добар провод. Сачекајте свитање и уживајте у непоновљивом призору на Београд у рано јутро. Верујте на реч. Уколико вас је журка одушевила и учинила да можда претерате са пићем, обавезно се вратите кући таксијем. Не ризикујте ни свој ни туђе животе.