Sajam viskija 2017

Isprobavanje viskija iz svih krajeva sveta, edukacija i odlična zabava

Četvrtak 23. nov 2017.

cover image

Drugi sajam viskija se održava 25. i 26. novembra u Dorćol Platz-u. Degustacija više od pedeset vrsta viskija, zanimljive radionice, predavanja, muzički nastupi i zabavni program predstavljaju sadržaj jedinog događaja u Beogradu koji je posvećen ovom alkoholnom piću. Proizvođači, iskusni poznavaoci i ljubitelji viskija će moći da se bolje upoznaju i razmene iskustva.


Viski može da se pije suv (straight), sa ledom (on the rocks), sa sodom, da se preseca ili da se meša sa drugim pićima. Pored klasične konzumacije, najpoznatiji gradski barmeni će pripremati specijalne koktele sa viskijem i davati korisne savete. Svi posetioci će moći da okušaju sreću u igranju poznate igre Blek Džek, zabave uz bilijar, a muškarci će moći da se doteraju u retro berbernici. Takođe, biće organizovan i viski kviz, a najbolje očekuju vredne nagrade.


Prvi sajam je posetilo više od dve hiljade ljudi koji su degustirali preko 5.000 čašica viskija. Pozitivnu atmosferu i dobru energiju organizatori dešavanja, regionalna marketinška agencija MPG SouthEast Europe obećava i za ovo izdanje. Najprodavanija sorta na prošlogodišnjem sajmu je bila blend viski, dok je štand Single Malt 2 okupio najviše zainteresovanih. Da li se promenio ukus Beograda, ostaje da sačekamo.

Zanimljive činjenice o viskiju

1. Viski je više puta destilovano pivo. Jedan institut za destilaciju u Americi otkriva da se viski dobija višestrukom destilacijom piva.

2. Pravi ljubitelji viskija ne stavljaju led. Dodavanjem leda se smanjuje temperatura i umanjuje puna aroma. Stručnjači savetuju da ukoliko želite ohlađen viski, bolje dodajte nekoliko kapi hladne vode.

3. Naziv viski potiče od keltskih reči uisce beatha, u prevodu voda života. Kako je bilo teško za izgovor, preimenovan je u fuisce, a Irska, oduvek veliki proizvođač je uticala da se preimenuje u svima poznat naziv.

4. Paljenje viskija. Škoti su palili viski kako bi utvrdili procenat alkohola. Boja plamena je otkrivala da li je sadržaj alkohola prevelik, ukoliko jeste, viski se prodavao radnicima po nižoj ceni.

5. Jack Daniels je pobegao od kuće sa šest godina, a jedan sveštenik ga je naučio kako se pravi viski. Otvorio je fabriku sa samo 16 godina i njegovo pravo ime je Jasper Newton Daniel.

6. Nikola Tesla je svakog dana pio jedan viski jer je verovao da će tako doživeti 150 godina.

7. Jedan Kinez je platio čašicu viskija tačno 8.733 evra u jednom baru u Sent Moricu. U pitanju je škotski viski Makalen iz 1878. godine.