Сајам вискија 2017

Испробавање вискија из свих крајева света, едукација и одлична забава

Четвртак 23. нов 2017.

cover image

Други сајам вискија се одржава 25. и 26. новембра у Дорћол Platz-у. Дегустација више од педесет врста вискија, занимљиве радионице, предавања, музички наступи и забавни програм представљају садржај јединог догађаја у Београду који је посвећен овом алкохолном пићу. Произвођачи, искусни познаваоци и љубитељи вискија ће моћи да се боље упознају и размене искуства.


Виски може да се пије сув (straight), са ледом (on the rocks), са содом, да се пресеца или да се меша са другим пићима. Поред класичне конзумације, најпознатији градски бармени ће припремати специјалне коктеле са вискијем и давати корисне савете. Сви посетиоци ће моћи да окушају срећу у игрању познате игре Блек Џек, забаве уз билијар, а мушкарци ће моћи да се дотерају у ретро берберници. Такође, биће организован и виски квиз, а најбоље очекују вредне награде.


Први сајам је посетило више од две хиљаде људи који су дегустирали преко 5.000 чашица вискија. Позитивну атмосферу и добру енергију организатори дешавања, регионална маркетиншка агенција MPG SouthEast Europe обећава и за ово издање. Најпродаванија сорта на прошлогодишњем сајму је била бленд виски, док је штанд Single Malt 2 окупио највише заинтересованих. Да ли се променио укус Београда, остаје да сачекамо.

Занимљиве чињенице о вискију

1. Виски је више пута дестиловано пиво. Један институт за дестилацију у Америци открива да се виски добија вишеструком дестилацијом пива.

2. Прави љубитељи вискија не стављају лед. Додавањем леда се смањује температура и умањује пуна арома. Стручњачи саветују да уколико желите охлађен виски, боље додајте неколико капи хладне воде.

3. Назив виски потиче од келтских речи uisce beatha, у преводу вода живота. Како је било тешко за изговор, преименован је у fuisce, а Ирска, одувек велики произвођач је утицала да се преименује у свима познат назив.

4. Паљење вискија. Шкоти су палили виски како би утврдили проценат алкохола. Боја пламена је откривала да ли је садржај алкохола превелик, уколико јесте, виски се продавао радницима по нижој цени.

5. Jack Daniels је побегао од куће са шест година, а један свештеник га је научио како се прави виски. Отворио је фабрику са само 16 година и његово право име је Jasper Newton Daniel.

6. Никола Тесла је сваког дана пио један виски јер је веровао да ће тако доживети 150 година.

7. Један Кинез је платио чашицу вискија тачно 8.733 евра у једном бару у Сент Морицу. У питању је шкотски виски Макален из 1878. године.


ПОВЕЗАНО