Одувек и заувек - српска кафа

Домаћа, кувана, црна, српска, турска. Пет назива за исту кафу. Без конкуренције

Петак 15. мар 2019.

cover image

Обавезна јутарња рутина. Најбоље друштво уз десерт после ручка. Разлог за паузу на послу. Незаобилазна током опуштених вечерњих разговора. Када би шољице кафе могле да говоре, ко зна шта би све имале да кажу.

Испијање кафе у Београду је важан ритуал са дугом традицијом. Много пре појаве еспресо, инстант, филтер и других напитака на бази кофеина једина доступна је била домаћа кафа. Готово је ишчезао обичај да се ручно меље непосредно пре кувања јер је практичније купити већ самлевену али није, нити ће икада нестати навика да се конзумира. Колико се дуго ужива у њој исто толико трају и полемике о њеном правилном називу.

Често се може чути да је турска кафа омиљена. Није баш најправилиније јер не потиче из Турске. Верује се да су је управо Турци донели са собом у време владавине на Балкану. Кување у бакарној џезви и служење са ратлуком ипак јесте некако turkish. Ако се у целу причу укључе Грци, свим силама вербалне и невербалне комуникације ће убеђивати да се ради о грчкој кафи. Дакле, свако је присваја и сматра својом. Али, само се у Турској 2015. обележило 500 година коришћења кафе. Ако се погледају статистике, дође се до закључка да је међу турским становништвом чај далеко траженије пиће. Очигледно да је веома тешко уврдити ко је заиста у праву.


Неки негодују када чују кувана и одмах постављају питање каква је то некувана кафа. Па, на пример, нес кафа се не кува, као ни еспресо јер има свој апарат. Исто је и са филтер. Дакле једина кафа која се кува је - кувана и назив је потпуно прикладан.

Величанствена кафа је у старим временима била симбол богатства. Данас је доступна свима и на сваком кораку. Свакога дана се објави безброј њених фотографија на друштвеним мрежама. Најпопуларније пиће на целој планети није инспирација многима само у 21. веку. Бах је из љубави према кафи компоновао читаву кантату.

Зовите је како год желите али не прескачите уживање у њој. Најчешће се пије код куће јер се тешко проналази у угоститељским објектима. Традиционални ресторани у Београду су места на којима је највећа вероватноћа да постоји у карти пића. Ако не волите њен укус, заволећете њену стару "особину". Кувана кафа је једина од које остаје талог на дну шоље који након што се шоља окрене, открива вашу судбину. На вама је да ли верујете у тумачење судбине из шољице кафе или не. Забава је свакако загарантована.

Кратка прича о дугачком путу кафе

- пије се још од 9. века

- легенда каже да је кафу открио пастир из Етиопије, тачније његове козе. Након што су обрстиле жбун на коме су расле непознате црне бобице, уобичајено мирно понашање су замениле активним

- убрзо по откривању, кафа је постала обавезно пиће у свим културама и свим друштвеним слојевима. Свештена лица су је конзумирала како би лакше издржала дуге молитве, уметници да би били будни целу ноћ и стварали у миру, а радници да би могли лакше да поднесу тешке послове

- Африка, континент на коме је откривена кафа је последњи који је започео узгој кафе.