Oduvek i zauvek - srpska kafa

Domaća, kuvana, crna, srpska, turska. Pet naziva za istu kafu. Bez konkurencije

Petak 15. mar 2019.

cover image

Obavezna jutarnja rutina. Najbolje društvo uz desert posle ručka. Razlog za pauzu na poslu. Nezaobilazna tokom opuštenih večernjih razgovora. Kada bi šoljice kafe mogle da govore, ko zna šta bi sve imale da kažu.

Ispijanje kafe u Beogradu je važan ritual sa dugom tradicijom. Mnogo pre pojave espreso, instant, filter i drugih napitaka na bazi kofeina jedina dostupna je bila domaća kafa. Gotovo je iščezao običaj da se ručno melje neposredno pre kuvanja jer je praktičnije kupiti već samlevenu ali nije, niti će ikada nestati navika da se konzumira. Koliko se dugo uživa u njoj isto toliko traju i polemike o njenom pravilnom nazivu.

Često se može čuti da je turska kafa omiljena. Nije baš najpravilinije jer ne potiče iz Turske. Veruje se da su je upravo Turci doneli sa sobom u vreme vladavine na Balkanu. Kuvanje u bakarnoj džezvi i služenje sa ratlukom ipak jeste nekako turkish. Ako se u celu priču uključe Grci, svim silama verbalne i neverbalne komunikacije će ubeđivati da se radi o grčkoj kafi. Dakle, svako je prisvaja i smatra svojom. Ali, samo se u Turskoj 2015. obeležilo 500 godina korišćenja kafe. Ako se pogledaju statistike, dođe se do zaključka da je među turskim stanovništvom čaj daleko traženije piće. Očigledno da je veoma teško uvrditi ko je zaista u pravu.


Neki negoduju kada čuju kuvana i odmah postavljaju pitanje kakva je to nekuvana kafa. Pa, na primer, nes kafa se ne kuva, kao ni espreso jer ima svoj aparat. Isto je i sa filter. Dakle jedina kafa koja se kuva je - kuvana i naziv je potpuno prikladan.

Veličanstvena kafa je u starim vremenima bila simbol bogatstva. Danas je dostupna svima i na svakom koraku. Svakoga dana se objavi bezbroj njenih fotografija na društvenim mrežama. Najpopularnije piće na celoj planeti nije inspiracija mnogima samo u 21. veku. Bah je iz ljubavi prema kafi komponovao čitavu kantatu.

Zovite je kako god želite ali ne preskačite uživanje u njoj. Najčešće se pije kod kuće jer se teško pronalazi u ugostiteljskim objektima. Tradicionalni restorani u Beogradu su mesta na kojima je najveća verovatnoća da postoji u karti pića. Ako ne volite njen ukus, zavolećete njenu staru "osobinu". Kuvana kafa je jedina od koje ostaje talog na dnu šolje koji nakon što se šolja okrene, otkriva vašu sudbinu. Na vama je da li verujete u tumačenje sudbine iz šoljice kafe ili ne. Zabava je svakako zagarantovana.

Kratka priča o dugačkom putu kafe

- pije se još od 9. veka

- legenda kaže da je kafu otkrio pastir iz Etiopije, tačnije njegove koze. Nakon što su obrstile žbun na kome su rasle nepoznate crne bobice, uobičajeno mirno ponašanje su zamenile aktivnim

- ubrzo po otkrivanju, kafa je postala obavezno piće u svim kulturama i svim društvenim slojevima. Sveštena lica su je konzumirala kako bi lakše izdržala duge molitve, umetnici da bi bili budni celu noć i stvarali u miru, a radnici da bi mogli lakše da podnesu teške poslove

- Afrika, kontinent na kome je otkrivena kafa je poslednji koji je započeo uzgoj kafe.