Јефтини ресторани: да или не

Ниске цене, добра услуга и још важније, велике порције хране

Петак 15. феб 2019.

cover image

Економични, јефтини, повољни, приступачни, нормални, за свачији џеп. Најчешће овако се описују ресторани у Београду који нису скупи, а јесу вредни посете. Можда некоме ко још увек није упознао град звучи немогуће да оваква места стварно постоје али истина је. И то не само једно. Има их много више.

Јефтини ресторани се налазе у сваком делу града. Могу да се похвале дугом историјом постојања и успешним пословањем. Верна публика их не посећује искључиво због приступачних цена већ и због атмосфере и опуштеног осећаја. Како настају овакви ресторани и због чега нису скупи?

По неписаном правилу, ова места нису лоцирана у најпопуларнијим зонама и самим тим немају високе трошкове закупа простора. Аутоматски, трошкови рада су нижи. Даље, немају претензије да буду места за окупљање људи који прате трендове већ друга кућа породицама и пријатељима. Неће уложити велике своте у амбијент да би сезонски привукли госте. Очигледно, циљна група им нису трендсетери већ гости који воле да имају свој ресторан у коме се осећају као код куће.

То што немају атрактиван амбијент не значи да нису лепи ресторани. Углавном изгледају једноставно али уредно. Без иновативних детаља, пажљиво уређен простор је идеалан за свакодневни долазак. За столовима оваквих ресторана нема прича ко кога познаје. Нити ко колико вреди. Овде је сва пажња усмерена на укусну, најчешће домаћу храну и добра пића.


Неретко су овакви ресторани резултат породичног бизниса. Зато се кува са душом, а сваки гост се третира као стари пријатељ. Јеловник није одлика светске гастрономије и не очекујте суши или неки други интернационални специјалитет. Оно што увек можете да поручите су кувана јела, роштиљ, домаћи колачи. Оброк салате, пасте, пице и дечји мени су доступни на већини места.

Као и увек, избор је на вама али имајте у виду оваква места. Нећете ручати у елитном ресторану нити испијати луксузна пића али свакако, доживећете пријатно искуство које чува буџет.