Jeftini restorani: da ili ne

Niske cene, dobra usluga i još važnije, velike porcije hrane

Petak 15. feb 2019.

cover image

Ekonomični, jeftini, povoljni, pristupačni, normalni, za svačiji džep. Najčešće ovako se opisuju restorani u Beogradu koji nisu skupi, a jesu vredni posete. Možda nekome ko još uvek nije upoznao grad zvuči nemoguće da ovakva mesta stvarno postoje ali istina je. I to ne samo jedno. Ima ih mnogo više.

Jeftini restorani se nalaze u svakom delu grada. Mogu da se pohvale dugom istorijom postojanja i uspešnim poslovanjem. Verna publika ih ne posećuje isključivo zbog pristupačnih cena već i zbog atmosfere i opuštenog osećaja. Kako nastaju ovakvi restorani i zbog čega nisu skupi?

Po nepisanom pravilu, ova mesta nisu locirana u najpopularnijim zonama i samim tim nemaju visoke troškove zakupa prostora. Automatski, troškovi rada su niži. Dalje, nemaju pretenzije da budu mesta za okupljanje ljudi koji prate trendove već druga kuća porodicama i prijateljima. Neće uložiti velike svote u ambijent da bi sezonski privukli goste. Očigledno, ciljna grupa im nisu trendseteri već gosti koji vole da imaju svoj restoran u kome se osećaju kao kod kuće.

To što nemaju atraktivan ambijent ne znači da nisu lepi restorani. Uglavnom izgledaju jednostavno ali uredno. Bez inovativnih detalja, pažljivo uređen prostor je idealan za svakodnevni dolazak. Za stolovima ovakvih restorana nema priča ko koga poznaje. Niti ko koliko vredi. Ovde je sva pažnja usmerena na ukusnu, najčešće domaću hranu i dobra pića.


Neretko su ovakvi restorani rezultat porodičnog biznisa. Zato se kuva sa dušom, a svaki gost se tretira kao stari prijatelj. Jelovnik nije odlika svetske gastronomije i ne očekujte suši ili neki drugi internacionalni specijalitet. Ono što uvek možete da poručite su kuvana jela, roštilj, domaći kolači. Obrok salate, paste, pice i dečji meni su dostupni na većini mesta.

Kao i uvek, izbor je na vama ali imajte u vidu ovakva mesta. Nećete ručati u elitnom restoranu niti ispijati luksuzna pića ali svakako, doživećete prijatno iskustvo koje čuva budžet.