Зимски слаткиши

Шећер јер ништа друго не подиже расположење тако добро

Петак 28. дец 2018.

cover image

Живела зима! Нема танке гардеробе ни одмеравања обима тела. Без гриже савести али увек са мером - уживајте у десертима. Стигла је никада слађа зимска сезона. Чак ни максимално дисциплиновани у исхрани неће одолети предлозима. Ових топ 5 слаткиша морате да пробате. Више пута.

Са првим снегом, традиционални кекс са циметом се вратио на сцену. Типичан новогодишњи и божићни десерт се савршено слаже са топлим чајем, кафом или куваним вином. Различити облици и веселе декорације подсећају да је зима период радовања. Када кренете на посао или у шетњу градом, понесите и ове кексиће са собом. Мини залогаји ће сигурно улепшати хаос на послу и надокнадити изгубљену енергију. Цимет, ђумбир и мускатни орашчић су обавезни састојци, а сваки је изузетно здрав. Током целе зиме, редовно конзумирајте мини посластице.

Осећај хладноће ће барем на кратко отерати топла пита са јабукама. Легенда слатке гастрономије поново живи своју славу. Хедонизам вредан злата доноси ако се сервира са куглом сладоледа од ваниле. Слатко, сочно, савршено. Почастите себе феноменалним слаткишем. Нећете погрешити ни ако се одлучите са варијанту са вишњама.


Већ дуго влада борба између a la бака и америчких палачинки. Прве су оне што не можете да престанете да једете. Друге су питање тренда, нечега што није баш блиско оригиналној рецептури. Са много теста и још више додатака, више подсећају на богато филован колач него на палачинку. Ове зиме, победу односи бакин рецепт. Са џемом, еурокремом или рустично - само са шећером, свеједно. Истопићете се од среће свакако.

Још један ретро предлог. Кнедле са шљивама. Њима је немогуће одолети. Тесто таман какво би требало да буде, мекано али не превише. Велика слатка шљива унутра. "Окупане" у крупном шећеру. То су праве кнедле. Сјајна вест је што су поново у центру пажње и релативно лако се проналазе. Стари укуси за сасвим нову слатку авантуру.

Најслађе за крај. Чоколадна рапсодија се сада не пропушта. Било која врста, у сваком облику. Што више - то боље. Не размишљајте о калоријама. Није тренутак. Посветите се истраживању омиљене слатке галаксије. На овом пољу иновације су константне. Невероватно, свака је још занимљивија од претходне. Када јести чоколаду у свим облицима није никаква дилема. Зна се. Увек.

Десерт плус: сладолед. За многе најбољи слаткиш је у Београду доступан током целе године. Не важе приче да је посластица искључиво за летње дане. Зими не морате да поручујете слабије укусе због високих температура. Баш сада можете мало и да претерате са слатким освежењем.