Zimski slatkiši

Šećer jer ništa drugo ne podiže raspoloženje tako dobro

Petak 28. dec 2018.

cover image

Živela zima! Nema tanke garderobe ni odmeravanja obima tela. Bez griže savesti ali uvek sa merom - uživajte u desertima. Stigla je nikada slađa zimska sezona. Čak ni maksimalno disciplinovani u ishrani neće odoleti predlozima. Ovih top 5 slatkiša morate da probate. Više puta.

Sa prvim snegom, tradicionalni keks sa cimetom se vratio na scenu. Tipičan novogodišnji i božićni desert se savršeno slaže sa toplim čajem, kafom ili kuvanim vinom. Različiti oblici i vesele dekoracije podsećaju da je zima period radovanja. Kada krenete na posao ili u šetnju gradom, ponesite i ove keksiće sa sobom. Mini zalogaji će sigurno ulepšati haos na poslu i nadoknaditi izgubljenu energiju. Cimet, đumbir i muskatni oraščić su obavezni sastojci, a svaki je izuzetno zdrav. Tokom cele zime, redovno konzumirajte mini poslastice.

Osećaj hladnoće će barem na kratko oterati topla pita sa jabukama. Legenda slatke gastronomije ponovo živi svoju slavu. Hedonizam vredan zlata donosi ako se servira sa kuglom sladoleda od vanile. Slatko, sočno, savršeno. Počastite sebe fenomenalnim slatkišem. Nećete pogrešiti ni ako se odlučite sa varijantu sa višnjama.


Već dugo vlada borba između a la baka i američkih palačinki. Prve su one što ne možete da prestanete da jedete. Druge su pitanje trenda, nečega što nije baš blisko originalnoj recepturi. Sa mnogo testa i još više dodataka, više podsećaju na bogato filovan kolač nego na palačinku. Ove zime, pobedu odnosi bakin recept. Sa džemom, eurokremom ili rustično - samo sa šećerom, svejedno. Istopićete se od sreće svakako.

Još jedan retro predlog. Knedle sa šljivama. Njima je nemoguće odoleti. Testo taman kakvo bi trebalo da bude, mekano ali ne previše. Velika slatka šljiva unutra. "Okupane" u krupnom šećeru. To su prave knedle. Sjajna vest je što su ponovo u centru pažnje i relativno lako se pronalaze. Stari ukusi za sasvim novu slatku avanturu.

Najslađe za kraj. Čokoladna rapsodija se sada ne propušta. Bilo koja vrsta, u svakom obliku. Što više - to bolje. Ne razmišljajte o kalorijama. Nije trenutak. Posvetite se istraživanju omiljene slatke galaksije. Na ovom polju inovacije su konstantne. Neverovatno, svaka je još zanimljivija od prethodne. Kada jesti čokoladu u svim oblicima nije nikakva dilema. Zna se. Uvek.

Desert plus: sladoled. Za mnoge najbolji slatkiš je u Beogradu dostupan tokom cele godine. Ne važe priče da je poslastica isključivo za letnje dane. Zimi ne morate da poručujete slabije ukuse zbog visokih temperatura. Baš sada možete malo i da preterate sa slatkim osveženjem.