Актуелне изложбе

На финишу године, град је у потпуно уметничком расположењу. А ви?

Субота 15. дец 2018.

cover image

Била је истинска елита. Чиста авангарда. Што због генетике, што због својих афинитета. Истраживала је и традицију и далеке културе. Њој је једино било важно да ствара. Кад год. Где год. Милена Павловић Барили је једна од најуспешнијих српских сликарки са великом светском каријером. Њен стил се увек описује са много придева. А опет, никада довољно речи да опишу њен таленат.

У животној фази пресељења у Америку је поред сликања била заинтересована и за моду и врло лако је сарађивала са престижним магазинима међу којима предњачи "Vogue". Током целог живота је писала поезију на неколико језика. Била је и сценограф и костимограф. Била је толико тога. Изложба "Чаробна Милена" у Дому Јеврема Грујића је управо посвећена њој и величанственом успеху који је оставио трага на глобалну уметничку сцену.


Уметност у оку посматрача. Дунавски уметнички излог је место одржавања изложбе "Око света". Ауторка Невена Јањић је фото апаратом забележила посебне тренутке са путовања у чак 11 земаља. Егзотични путопис је "упакован" у 75 ауторских фотографија. Самостална изложба са фокусом на далеке топле дестинације доноси потпуно другачији осећај у хладним београдским данима. Осим што ће одличне фотографије улепшати зимско расположење, можда добијете и најбољи одговор на питање где на море.

Виши кустос Мила Гајић све до краја јануара организује аутентичну изложбу "Класично и симболично - прстење и минђуше од антике до средњег века" у Музеју примењене уметности. Познато је да су жене одувек обожавале накит. Мало је познато каква је мода тада била. Имате прилике да видите 95 предмета из Збирке метала и накита Музеја и 10 драгоцености из Историјског музеја Србије. Римски венчани прстен, минђуше од сребра, витешки прстен и накит од злата су само делић занимљиве изложбе. Више него користан, прстен за одапињање стреле указује на практичност ношења накита у давна времена. Одаберите датум за посету када је заказано јавно вођење кроз изложбу. Уз Милино присуство и квалитетно предавање, уживаћете у поставци максимално.