Beogradske priče - Savamala II deo

Provod kakav samo ovde može da se doživi nije tema. Ovo je priča o skrivenom blagu poznate gradske četvrti

Nedelja 06. jan 2019.

cover image

Karađorđeva ulica je bila centar grada. Razlog - jednostavan. Zbog loših puteva, punih rupa i razbojnika nije bilo pametno prevoziti robu danas uobičajenim načinom, na točkovima. Vozovi još uvek nisu stigli u grad. O avio saobraćaju nije bilo ni govora. Kompletna trgovina se obavljala brodovima, a glavna luka se nalazila na istom mestu gde i sada pristaju brodovi. Nema više trgovačkih. Samo turističkih.

Dok krstarite tom istom Karađorđevom i ne slutite da se ispod asfalta nalaze lagumi.

Pre više od 150 godina nije bilo frižidera i zamrzivača pa je čuvanje lučke robe bilo ravno naučnoj fantastici. U vreme vladavine, Autrijanci su u 18. veku krenuli u iskopavanje oko trinaest tunela. Male kule koje i danas postoje na Kosančićevom vencu su otvori za ventilaciju, zaduženi za sprovođenje vazduha u lagume, a ne puškarnice ili mesta za nadgledanje okupatora, kako mnogi misle.

Lagumi, veštačke pećine su bile savršene za čuvanje robe. Vino, voće i sve sa određenim rokom trajanja što je stizalo u beogradsku luku se čuvalo u lagumima. U njima je temperatura uvek ista, namirnice su na sigurnom i trgovci nemaju brige.

Beograd ima tačno 15 laguma.

Svedoci istorije kažu da su lagume pravili Cincari koje su lokalci zvali Goge. Sve što su predstavnici romanskog naroda postigli radom, nažalost, nije uvek bilo korišćeno samo u svrhe trgovine. Lagumi su često bili skrovišta u burna ratna vremena.


Isti ti svedoci istorije otkrivaju još jedan manje poznat, a za Beograd važan podatak. Ukoliko mislite da je boemski život nikao u Skadarliji, varate se. Tačan odgovor nije ni lokacija oko današnjeg Narodnog pozorišta na kojoj su nekada glavnu reč vodile kafane.

Baš tu, između Brankovog mosta i Kalemegdana, u Karađorđevoj ulici, gde je bilo više vina nego u celom gradu se "rodio" boemski stil. Vremena se menjaju ali ne i boemi. I tada, kao i danas, žive u čvrstom braku sa pesmom i pićem. U srcu Savamale.  Legenda beogradske umetničke ali i boemske scene, Đura Jakšić, ovde je bio redovan gost. Neoboriv dokaz, reprezent starog Beograda je jedna vinarija locirana baš u lagumima. I danas postoji.