Београдске приче - Савамала II део

Провод какав само овде може да се доживи није тема. Ово је прича о скривеном благу познате градске четврти

Недеља 06. јан 2019.

cover image

Карађорђева улица је била центар града. Разлог - једноставан. Због лоших путева, пуних рупа и разбојника није било паметно превозити робу данас уобичајеним начином, на точковима. Возови још увек нису стигли у град. О авио саобраћају није било ни говора. Комплетна трговина се обављала бродовима, а главна лука се налазила на истом месту где и сада пристају бродови. Нема више трговачких. Само туристичких.

Док крстарите том истом Карађорђевом и не слутите да се испод асфалта налазе лагуми.

Пре више од 150 година није било фрижидера и замрзивача па је чување лучке робе било равно научној фантастици. У време владавине, Аутријанци су у 18. веку кренули у ископавање око тринаест тунела. Мале куле које и данас постоје на Косанчићевом венцу су отвори за вентилацију, задужени за спровођење ваздуха у лагуме, а не пушкарнице или места за надгледање окупатора, како многи мисле.

Лагуми, вештачке пећине су биле савршене за чување робе. Вино, воће и све са одређеним роком трајања што је стизало у београдску луку се чувало у лагумима. У њима је температура увек иста, намирнице су на сигурном и трговци немају бриге.

Београд има тачно 15 лагума.

Сведоци историје кажу да су лагуме правили Цинцари које су локалци звали Гоге. Све што су представници романског народа постигли радом, нажалост, није увек било коришћено само у сврхе трговине. Лагуми су често били скровишта у бурна ратна времена.


Исти ти сведоци историје откривају још један мање познат, а за Београд важан податак. Уколико мислите да је боемски живот никао у Скадарлији, варате се. Тачан одговор није ни локација око данашњег Народног позоришта на којој су некада главну реч водиле кафане.

Баш ту, између Бранковог моста и Калемегдана, у Карађорђевој улици, где је било више вина него у целом граду се "родио" боемски стил. Времена се мењају али не и боеми. И тада, као и данас, живе у чврстом браку са песмом и пићем. У срцу Савамале.  Легенда београдске уметничке али и боемске сцене, Ђура Јакшић, овде је био редован гост. Необорив доказ, репрезент старог Београда је једна винарија лоцирана баш у лагумима. И данас постоји.