Београдске приче - Савамала I део

Део града који памти кључне историјске кораке данас води до провода о коме се прича у целом свету

Недеља 14. јан 2018.

cover image

Савамала је од свог настајања имала велики значај. Многи не знају да је управо из ове четврти почео Први светски рат. Да је Београд постао метропола захваљујући великој луци која се овде налазила, у којој се одвијао комплетан трговачки бизнис. Оно што је тек занимљиво - већина суграђана није фасцинирана Савамалом, а готово сваки туриста је обавезно посети. Карађорђеву улицу посебно.

Карађорђе је 1806. године из ове улице кренуо са својом војском у ослобађање Београдске тврђаве од Турака. Тако је ова улица постала симбол слободног Београда. Током дана, сирене из ужурбаних камиона и шкрипа трамваја су водећи музички представници ове највеће улице у Савамалој, а ноћу, Београд овде постаје локација за најбољи провод. Београђане поприлично избаци из такта густ саобраћај, поготово што овде морате бити прави виртуоз за воланом да бисте се провукли између трамвајских шина и бројних камиона. За то време, пролазници шетачи, становници Савамале и редовни страни посетиоци упијају сваки милиметар ове неконвенционалне лепоте, истражују графите и препуштају се чарима реке Саве.


Кафана "Златна моруна" је била омиљено место Гаврила Принципа. У њој су се он и припадници "Младе Босне" редовно састајали и ковали план за атентат аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда. Из ове кафане су и кренули у Сарајево да спроведу акцију. Принцип је и живео овде. Улица која данас носи његово име се тада звала Савамалска, касније Босанска. Мала приземна кућа је била његов дом док је радио на постављању калдрме у Карађорђевој. Шта би он радио у данашњој Савамалој? Да ли би себе частио "fine dining" искуством у ресторану Салон 1905, који се налази у једном од најлепших здања у Београду, згради бившег Геозавода? Можда би му више пријала опуштена атмосфера у ресторану Тесла, у улици коју је он калдрмисао. Можда...


Када се погледа уназад, сасвим је јасно због чега данас овде има много ресторана, барова и клубова. Преци су нам оставили у аманет боемске навике. Некада се одлазило у кафане Златно буренце, Делиград, Венеција, Краљевић Марко и многе друге. Данас се из истих, само мало модификованих разлога посећује Мандала. Боемски живот у електронској форми се одвија у бројним клубовима у Савамалој - Младост, Hype и осталим местима, добро позната клаберима.