Beogradske priče - Savamala I deo

Deo grada koji pamti ključne istorijske korake danas vodi do provoda o kome se priča u celom svetu

Nedelja 14. jan 2018.

cover image

Savamala je od svog nastajanja imala veliki značaj. Mnogi ne znaju da je upravo iz ove četvrti počeo Prvi svetski rat. Da je Beograd postao metropola zahvaljujući velikoj luci koja se ovde nalazila, u kojoj se odvijao kompletan trgovački biznis. Ono što je tek zanimljivo - većina sugrađana nije fascinirana Savamalom, a gotovo svaki turista je obavezno poseti. Karađorđevu ulicu posebno.

Karađorđe je 1806. godine iz ove ulice krenuo sa svojom vojskom u oslobađanje Beogradske tvrđave od Turaka. Tako je ova ulica postala simbol slobodnog Beograda. Tokom dana, sirene iz užurbanih kamiona i škripa tramvaja su vodeći muzički predstavnici ove najveće ulice u Savamaloj, a noću, Beograd ovde postaje lokacija za najbolji provod. Beograđane poprilično izbaci iz takta gust saobraćaj, pogotovo što ovde morate biti pravi virtuoz za volanom da biste se provukli između tramvajskih šina i brojnih kamiona. Za to vreme, prolaznici šetači, stanovnici Savamale i redovni strani posetioci upijaju svaki milimetar ove nekonvencionalne lepote, istražuju grafite i prepuštaju se čarima reke Save.


Kafana "Zlatna moruna" je bila omiljeno mesto Gavrila Principa. U njoj su se on i pripadnici "Mlade Bosne" redovno sastajali i kovali plan za atentat austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda. Iz ove kafane su i krenuli u Sarajevo da sprovedu akciju. Princip je i živeo ovde. Ulica koja danas nosi njegovo ime se tada zvala Savamalska, kasnije Bosanska. Mala prizemna kuća je bila njegov dom dok je radio na postavljanju kaldrme u Karađorđevoj. Šta bi on radio u današnjoj Savamaloj? Da li bi sebe častio "fine dining" iskustvom u restoranu Salon 1905, koji se nalazi u jednom od najlepših zdanja u Beogradu, zgradi bivšeg Geozavoda? Možda bi mu više prijala opuštena atmosfera u restoranu Tesla, u ulici koju je on kaldrmisao. Možda...


Kada se pogleda unazad, sasvim je jasno zbog čega danas ovde ima mnogo restorana, barova i klubova. Preci su nam ostavili u amanet boemske navike. Nekada se odlazilo u kafane Zlatno burence, Deligrad, Venecija, Kraljević Marko i mnoge druge. Danas se iz istih, samo malo modifikovanih razloga posećuje Mandala. Boemski život u elektronskoj formi se odvija u brojnim klubovima u Savamaloj - Mladost, Hype i ostalim mestima, dobro poznata klaberima.