Šta donosi oktobar 2018

Vreme je za velika gradska dešavanja

Ponedeljak 01. okt 2018.

cover image

Oktobar je kiša. Oktobar ume i da flertuje sa toplim sunčevim zracima. Svakodnevne gužve u saobraćaju su još jedan simbol oktobra. Sada je jasno da je i odmorima odzvonilo. Pa neka je. Ovo je mesec zaista kvalitetnog programa grada Beograda. Predstojeće manifestacije se ne smeju propustiti.

Prva asocijacija na oktobar u Beogradu je Sajam knjiga. Tradicionalno na Beogradskom sajmu, od 21. do 28. oktobra će se održati 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga pod nazivom "Radost čitanja". Specijalni gost je Kraljevina Maroko. Autentični spektakl pisanih reči i ove godine dolazi u bogatom izdanju. Jedna od najvećih manifestacija u ovom delu Evrope, posvećena kulturi i književnosti, pruža mogućnost da obnovite kućnu biblioteku i otkrijete nova literalna interesovanja. Imaćete prilike da se družite sa autorima iz zemlje i inostranstva i prisustvujete različitim promocijama, tribinama, predavanjima.

Vreme je i za 50. Bemus. Beogradske muzičke svečanosti počinju 10. oktobra. Najdžel Kenedi, viliona uz pratnju kamernog ansambla, sa programom "Od Baha do Geršvina" će od 20:00 u Sava centru svečano otvoriti ediciju 2018. Tokom deset dana trajanja, do 20. oktobra, publika će imati prilike da uživa u perfektnoj muzici na ukupno devet koncerata.


Simfonijski orkestar i hor Radio televizije Srbije, Edvin E. S. Kim, Natalija Mladenović, Vadim Rudenko, Ramon Vargas, Ansambl Šarun, Solisti Belinske filharmonije, Brodski kvartet, Beogradska filharmonija i hor Slovenačke filharmonije će nastupati na Kolarcu. Koncert izvorne narodne muzike će biti održan 19. oktobra od 20:00 u Narodnom muzeju, a da Bemus nije rezervisan isključivo za zvezde, koncert mladih umetnika - Viktora Radića i Milene Damnjanović u Svečanoj sali Skupštine grada, 11. oktobra, opet od 20:00, pokazuje da na ovom prestižnom događaju ima mesta za sve koji žive za klasičnu muziku, bez obzira na iskustvo. 

Još dobre muzike. Beogradski džez festival, i to 34. po redu se organizuje od 25. do 29. oktobra. Dom omladine i Kombank dvorana su mesta na kojima će se svirati baš dobar domaći i strani džez. Više od 20 solista i bendova učestvuje na ovogodišnjoj džez smotri koja nosi naziv "Bez granica". Metropola u ritmu odličnog džeza.

Ukoliko želite još gradskog programa, kalendar dešavanja otkriva šta raditi svakog dana. Izložbe, organizovane pešačke ture, sportske aktivnosti, odabrane predstave, žive svirke, festivali, umetnički i zabavni program za sve generacije - sve je tu. Ceo Beograd na jedan klik. Pronaćite svoju avanturu i uživajte u oktobru svim čulima.

P.S. Razmišljajte i gde za Novu 2019. godinu!