Шта доноси октобар 2018

Време је за велика градска дешавања

Понедељак 01. окт 2018.

cover image

Октобар је киша. Октобар уме и да флертује са топлим сунчевим зрацима. Свакодневне гужве у саобраћају су још један симбол октобра. Сада је јасно да је и одморима одзвонило. Па нека је. Ово је месец заиста квалитетног програма града Београда. Предстојеће манифестације се не смеју пропустити.

Прва асоцијација на октобар у Београду је Сајам књига. Традиционално на Београдском сајму, од 21. до 28. октобра ће се одржати 63. Међународни београдски сајам књига под називом "Радост читања". Специјални гост је Краљевина Мароко. Аутентични спектакл писаних речи и ове године долази у богатом издању. Jедна од највећих манифестација у овом делу Европе, посвећена култури и књижевности, пружа могућност да обновите кућну библиотеку и откријете нова литерална интересовања. Имаћете прилике да се дружите са ауторима из земље и иностранства и присуствујете различитим промоцијама, трибинама, предавањима.

Време је и за 50. Бемус. Београдске музичке свечаности почињу 10. октобра. Најџел Кенеди, вилиона уз пратњу камерног ансамбла, са програмом "Од Баха до Гершвина" ће од 20:00 у Сава центру свечано отворити едицију 2018. Током десет дана трајања, до 20. октобра, публика ће имати прилике да ужива у перфектној музици на укупно девет концерата.


Симфонијски оркестар и хор Радио телевизије Србије, Едвин Е. С. Ким, Наталија Младеновић, Вадим Руденко, Рамон Варгас, Ансамбл Шарун, Солисти Белинске филхармоније, Бродски квартет, Београдска филхармонија и хор Словеначке филхармоније ће наступати на Коларцу. Концерт изворне народне музике ће бити одржан 19. октобра од 20:00 у Народном музеју, а да Бемус није резервисан искључиво за звезде, концерт младих уметника - Виктора Радића и Милене Дамњановић у Свечаној сали Скупштине града, 11. октобра, опет од 20:00, показује да на овом престижном догађају има места за све који живе за класичну музику, без обзира на искуство. 

Још добре музике. Београдски џез фестивал, и то 34. по реду се организује од 25. до 29. октобра. Дом омладине и Комбанк дворана су места на којима ће се свирати баш добар домаћи и страни џез. Више од 20 солиста и бендова учествује на овогодишњој џез смотри која носи назив "Без граница". Метропола у ритму одличног џеза.

Уколико желите још градског програма, календар дешавања открива шта радити сваког дана. Изложбе, организоване пешачке туре, спортске активности, одабране представе, живе свирке, фестивали, уметнички и забавни програм за све генерације - све је ту. Цео Београд на један клик. Пронаћите своју авантуру и уживајте у октобру свим чулима.

П.С. Размишљајте и где за Нову 2019. годину!