Predstavljamo: Beo zoo-vrt

Beogradski zoološki vrt od nastanka do današnjih dana je mesto koje se mora posetiti. Ne samo jedanput

Utorak 24. jul 2018.

cover image

Zoološki vrt grada Beograda nije samo carstvo životinja. Vrt dobre nade je pravi mali grad sa ulicama i putokazima, predivnim životinjama, akcijama i edukativnim radionicama. Mladi naraštaji i svi koji dođu, upravo u vrtu stiču navike da dobrovoljno daju krv, da učestvuju na sportskim takmičenjima, da štite i čuvaju životnu sredinu, da se druže i vole.

Davne 1936. godine, 12. jula, osnovan je Beogradski zoološki vrt na inicijativu tadašnjeg gradonačelnika Vlade Ilića. Imao je viziju da Beograd bude u korak sa svetom pa su se tako beogradska gospoda, ali gosti grada mogli prošetati među lavovima, leopardima, belim i mrkim medvedima, vukovima, majmunima, antilopama, bivolima, ždralovima i paunovima, pelikanima i papagajima.

Šarmu zoo-vrta smeštenog u samom gradu, na Kalemegdanu, praktično u blizini svega bitnog u to vreme, nije mogla da odoli ni kraljevska porodica. Kao i sve majke, kraljica Marija je često vodila sinove Tomislava i Andreju da se tu igraju. Kralj Petar Drugi je lično insistirao da se vrt proširi i izgradi pa je tako pred početak Drugog svetskog rata skoro 15 hektara sa sve restoranom Kalemegdanska terasa postalo oaza prirode sa reprezentativnim primercima životinjskog carstva. Rat nije obišao zoološki vrt i među prvim žrtvama bombardovanja 6. aprila 1941. su bile životinje. One koje nije ubila nemačka avijacija, morali su Beograđani jer u razrušenom gradu, životinje su bile opasnost.

Ipak, postoje preživeli, neki čak i do dan danas. Nilski konj Buca i aligator Muja. Muja još "mrda" – živ. Posle savezničkog bombardovanja Beograda 1944. kolateralna šteta su opet bili nevini stanovnici srpske prestonice i životinje. Posle rata, gradila se velika zemlja, a Beogradski zoološki vrt se smanjio na 7 hektara, ali je i dalje ostao u centru grada, u centru zbivanja i u centru pažnje nadolazećih generacija. A te nadolazeće generacije stvorile su svoje legende i heroje.


Drugu polovinu dvadesetog veka je obeležila televizija pa su dolasci novih egzotičnih životinja, dogodovštine i prave drame iz zoo-vrta u Beogradu postale ne samo nacionalna vest u tadašnjoj Jugoslaviji, nego i svetske vesti broj 1. Čovek koji je od zoološkog vrta napravio Vrt dobre nade je Vuk Bojović.

Po obrazovanju diplomirani vajar, Vuk je ne samo zbog imena, već i svog karaktera, pripadao vrtu i životinjama više no i jedan od prethodnih upravnika. Nije bilo, možda, velikih infrastrukturnih radova, ali je Beo zoo-vrt postao, svakako, najpopularnija destinacija za sve koji dolaze u Beograd. Pored velikog broja životinja sa svih kontinenata, u vrtu postoje i dva spomenika. To su heroji koji su Beograđane naučili i podsetili na vrline.

Jedne junske večeri 1987. ženka jaguara je uspela da iskoči iz kaveza i dođe do upravne zgrade. Čuvar je patrolirao sa nemačkim ovčarima i Gabi se u jednoj sekundi ukočila, a potom uskočila u mrak. Dok su drugi psi cvileći pobegli, čuvar je digao uzbunu. Ženka jaguara u punoj snazi se borila sa Gabi. Jaguarka je, na žalost, morala biti uspavana, a Gabi se oporavila nakon teške bitke. Njena odanost i misija da štiti ljude bila je ispunjena. Upravo zbog svoje hrabrosti je dobila spomenik i to još dok je bila živa.

Drugi heroj je Sami. Šimpanza o kojoj su izveštavali svi, od CNN-a, BBC-a do kineske državne televizije. Za njega se i dan-danas kaže Sami legenda. Bio je to prvi veliki, javni i antisistemski protest jednog majmuna koji je mnogima zadao lekciju. Sami je bio jak i zdrav mužjak koji nekako nije voleo da bude u kavezu. Pokušavao je nekoliko puta da pobegne, a dva puta je uspeo i namučio i samog direktora. Prvo bekstvo je bilo u februaru 1988., a drugo samo koji dan kasnije. U celoj toj priči i susretima sa Beograđanima, Sami će ostati upamćen po pregovorima koje je pred kamerama celog sveta vodio sa direktorom Vukom. Vuk je uspeo neverovatnu stvar - da nagovori Samija da uđe kod njega u auto i da se vrati u vrt. Sledeći beg je trajao mnogo duže i sa mnogo više publike. Sve se završilo uspavljivanjem i vraćanjem u kavez. Sami je preminuo  11. septembra 1992. usled infarkta creva.