Čaj je piće koje se konzumira više od četiri hiljade godina. Legenda kaže da je kineski car Shen-Nong otkrio tajnu spremanja ovog napitka dok je bio u lovu. Prema zapisima, kada je car hteo da prokuva rečnu vodu na vatri, u posudu mu je upao list čaja sa obližnje stabljike. Voda je brzo promenila boju, a car je bio oduševljen mirisom. Druga legenda kaže da su čaj otkrili budistički monasi. Koristili su ga za pospešivanje telesnog mira i reparaciju duševne energije. Kineski pesnik Lu Yii je još 780. godine opisao ritual pripremanja čaja. Dakle, svi putevi čaja vode u Kinu.
Poznati topli napitak se vezuje za Aziju, prvenstveno Kinu, Englesku, zemlje Bliskog istoka i Rusiju. Posle vode, čaj se u celom svetu najviše konzumira. Smatra se da potiče iz Kine. Na Zapad i ostak sveta je stigao zahvaljujući sveštenicima i trgovcima koji su ga transportovali još u 16. veku. Englezi su najviše zaslužni za modu ispijanja čaja svakog dana, a ovaj ritual se beleži od 17. veka. Čajanka u 17:00 je izgovor za druženje uz višestruke koristi po zdravlje. Nažalost, većina ljudi čaj pije samo kada imunitet zakaže, a to je velika greška. Preporučuje se svakodnevna konzumacija jer su dobrobiti zaista brojne. Nije lako napraviti pravi čaj. Beograd ima prave džajdžinice u kojima se servira najkvalitetniji čaj. Odaberite najdražu i dok uživate u aromatičnim mirisima iz šoljice, opustite se u prelepom ambijentu omiljene džajdžinice.
Mesto u strogom centru grada, a potpuno imuno na gužvu i galamu. Kafe-knjižara ima sve što je potrebno za opuštanje. Nije potrebno nositi sa sobom omiljenu literaturu, ovde je ima na pretek. Ako se napomene da su i kućni ljubimci dobrodošli, dolazi se do zaključka da je Apropo bar idelan izbor za svakodnevni predah. Čaj se priprema samo od odabranih listova. Filter vrećicama je zabranjen ulaz.
U ulici koja broji najviše putnika postoji mesto za odmor od teških kofera, termina polaska i nevažnih priča. Ambijent i ponuda su potpuno prilagođeni opuštanju. Stilsko šarenilo enterijera je dovoljno društvo tokom ispijanja odabrane šoljice čaja. Priprema po najvišim standardima samo odabranih sastojaka daje energiju za novo putovanje ili kreiranje zanimljivih planova šta raditi u Beogradu.
Ideja za otvaranje ovakvog mesta se rodila u Barseloni. Verovatno zbog toga se oseća opušten mediteranski duh. Specifična ponuda koja spaja uživanje u čitanju, umetnosti i muzici je naišla na odlične kritike. Kada se na ovo doda ponuda izvrsnih čajeva i finih zalogaja, hedonizam je zagarantovan.
Čarobno mesto na Vračaru. Džajdžinica fantastičnog izgleda nudi veoma široku ponudu čajeva. Ovde se konzumira čaj iz Kine, Indije, Japana i drugih dalekih zemalja koje imaju dokazanu reputaciju. Čaj i slatki zalogaji su odličan par. Istražite specifične biljne arome uz savršene deserte.
Kafa ili čaj - večita dilema koje piće ima više kofeina
Često se pije čaj kao zamena za kafu, zbog visokog sadržaja kofeina. Tokom istraživanja 1927. godine, kofein iz čaja je nazvan tein, a kako je kasnije utvrđeno da je identičan kofeinu iz kafe, termin tein je eliminisan iz upotrebe. Ipak, postoje određene razlike. Prosečna šoljica zelenog i belog čaja sadrži manje kofeina, posebno kada se priprema na nižoj temperaturi. Aminokiselina L-teanin postoji samo u čaju, smanjuje stres bez osećaja budnosti koju izaziva kofein.
Zbog dodatnih elemenata, kofein koji se unosi ispijanjem čaja ima slabiji ali dugotrajniji efekat naspram klasičnog kofeina iz kafe. Ne sadrže svi čajevi kofein. Ima ga samo u čajevima koji se prave od biljke Camellia sinensis, a to su zeleni, beli, crni i oolong (wulong / wu-long). Osim navedenih, kofein se nalazi jedino još u mate čajevima, nacionalnom piću Južne Amerike. Pripremaju se od biljke Yerba Mate.