Aktuelne izložbe

Na finišu godine, grad je u potpuno umetničkom raspoloženju. A vi?

Subota 15. dec 2018.

cover image

Bila je istinska elita. Čista avangarda. Što zbog genetike, što zbog svojih afiniteta. Istraživala je i tradiciju i daleke kulture. Njoj je jedino bilo važno da stvara. Kad god. Gde god. Milena Pavlović Barili je jedna od najuspešnijih srpskih slikarki sa velikom svetskom karijerom. Njen stil se uvek opisuje sa mnogo prideva. A opet, nikada dovoljno reči da opišu njen talenat.

U životnoj fazi preseljenja u Ameriku je pored slikanja bila zainteresovana i za modu i vrlo lako je sarađivala sa prestižnim magazinima među kojima prednjači "Vogue". Tokom celog života je pisala poeziju na nekoliko jezika. Bila je i scenograf i kostimograf. Bila je toliko toga. Izložba "Čarobna Milena" u Domu Jevrema Grujića je upravo posvećena njoj i veličanstvenom uspehu koji je ostavio traga na globalnu umetničku scenu.


Umetnost u oku posmatrača. Dunavski umetnički izlog je mesto održavanja izložbe "Oko sveta". Autorka Nevena Janjić je foto aparatom zabeležila posebne trenutke sa putovanja u čak 11 zemalja. Egzotični putopis je "upakovan" u 75 autorskih fotografija. Samostalna izložba sa fokusom na daleke tople destinacije donosi potpuno drugačiji osećaj u hladnim beogradskim danima. Osim što će odlične fotografije ulepšati zimsko raspoloženje, možda dobijete i najbolji odgovor na pitanje gde na more.

Viši kustos Mila Gajić sve do kraja januara organizuje autentičnu izložbu "Klasično i simbolično - prstenje i minđuše od antike do srednjeg veka" u Muzeju primenjene umetnosti. Poznato je da su žene oduvek obožavale nakit. Malo je poznato kakva je moda tada bila. Imate prilike da vidite 95 predmeta iz Zbirke metala i nakita Muzeja i 10 dragocenosti iz Istorijskog muzeja Srbije. Rimski venčani prsten, minđuše od srebra, viteški prsten i nakit od zlata su samo delić zanimljive izložbe. Više nego koristan, prsten za odapinjanje strele ukazuje na praktičnost nošenja nakita u davna vremena. Odaberite datum za posetu kada je zakazano javno vođenje kroz izložbu. Uz Milino prisustvo i kvalitetno predavanje, uživaćete u postavci maksimalno.