Izložbe koje morate posetiti

Umetnički program se zahuktava za novu epohu. Na korak od jesenjih umetničkih tokova uhvatite poslednji dašak leta u izrazito atraktivnoj formi

Petak 08. sep 2023.

cover image

Još malo vremena je ostalo do kraja septembra. Dlanom o dlan i počeće priča Oktobar u Beogradu 2023. Zato požurite do Sahat kule gde se do poslednjeg septembarskog dana održava izložba Mašine Leonarda da Vinčija. Interaktivna postavka koja krstari Evropom je početkom leta bacila sidro u Beograd. Čime je istaknuti umetnik bio okupiran i šta je ostalo iza njega, emitovano u replikama je okosnica ove smotre. Kratko u ponudi uživo: Mona Liza, Salvador Mundi, Taja večera i Dama i sa hermelinom iz domena slikarstva, a na umetničkom meniju su i helikopter, tenk, padobran i drugi eksponati.

Umetnost uprkos svemu je aktulena izložba u Muzeju afričke umetnosti. Do 17. septembra kustoskinja Aleksandra Gačić sprovodi i otkriva svet koji je stalo na nečijem udaru, nekome trn u oku. Zato i jeste ovakav naslov. Zato dođite da kroz kolekciju arhitekte i počasnog konzula Srbije u Ruandi, Ilije Gubića upoznate sinonime za upornost i opstanak. Izložba je sačinjena od radova umetnika koji se po prvi put predstavljaju - Lorens "Šabu" Mvangi iz Kenije, Husein Salim iz Sudana, Malangatana Valente Ngvenja iz Mozambika, Kolin Sekajugo, dr Lilian Meri Nabulime i Bruno Serunkuma iz Ugande, Gi Karangva Omega, Floride Mukabageni, Medard Bizimana, Strong Karakire, Bendžamin Rusagara, Kristijan King Dusabe, Isak Imruva i Brejv "Tangz" Rumariza iz Ruande. Svako od njih je direktno ili posredno vezan za tlo Afrike. Svako od njih kroz sopstvenu umetničku viziju prikazuje aktuelnosti vrele afričke teritorije.

Galerija Prirodnjačkog muzeja je mesto održavanja izložbe Priroda i jezik. Podeljena u pet tematskih celina na moderan način edukuje, podstiče na ekološko razmišljanje i uči svemu što bi svako trebalo da zna. Ilustracije, eksponati iz velike zbirke Prirodnjačkog muzeja, fosili pećinskog medveda i drugih, puževi i školjke, ribe, insekti, gmizavci, krupni sisari i herbarski materijal su svim posetiocima na raspolaganju. Veliku ekskluzivu izložbe čini premijerna postavka eksponata ženke lava, ženke medveda, arktički vuk, beli paun, lastavica, čavka i razne insekatske vrste.

Nije izložba ali je i te kako vredno posete. Manakovo kulturno leto se predstojećeg vikenda oprašta od sezone 2023. Za poslednji vikend, velika gradska manifestacija od nemerljivog značaja priređuje predstave. U petak, 8. septembra od 20:30 na repertoaru su Stihovi na đumruku, Veče sa školja, Poetsko veče posvećeno delima Alekse Šantića. Stihove recituje Nenad Utjenišović. Pozorištance na đumruku, Lovačke priče i Teatar na đumruku će biti realizovani u subotu, 9. septembra od 19:00. Već narednog dana, 10. septembra pa sve do 16. septembra je zakazan nastavak ovog događaja pod nazivom Manak u gostima, a domaćin programa je Kulturni centar Čukarica.