Manakova kuća

cover image

ZATVORENO OTVARA SE U 10:00

ZATVORENO
OTVARA SE U 10:00

Manakova kuća je sagrađena oko 1830. godine u Savamalskoj ulici, na starom putu koji je povezivao Varoš-kapiju i staru beogradsku četvrt Savamalu. Jedan od vlasnika kuće bio je Manak Mihailović, cincarski doseljenik iz Makedonije po kome je Manakova kuća dobila ime i zadržala ga do danas.

Nepravilan oblik osnove Manakove kuće uslovljen je oblikom parcele na kojoj je podignuta. Kuća je sagrađena u bondručnoj konstrukciji i sastoji se od podruma zidanog kamenom, prizemlja i sprata. U prizemlju su bile smeštene kafana i pekara, a na spratu stambeni prostor. Manakova kuća predstavlja jedan od retkih sačuvanih objekata stambene istočnjačko-balkanske arhitekture u Beogradu.

Manakova kuća je postala muzej posle konzervatorsko-restauratorskih radova u periodu od 1964. do 1968. godine, a za potrebe smeštaja Etnografske spomen-zbirke Hristifora Crnilovića. Na spratu Manakove kuće je postavljena stalna izložba pod nazivom "Narodne nošnje i nakit centralnobalkanskog područja iz XIX i prvih decenija HH veka". Izloženi su eksponati šopskog, moravskog i vardarskog komleksa. U prizemlju Manakove kuće je galerijski prostor za povremene izložbe i različite programske aktivnosti inspirisane srpskom tradicionalnom kulturom (koncerti, predavanja, kursevi starih zanata).