Изложбе које морате посетити

Уметнички програм се захуктава за нову епоху. На корак од јесењих уметничких токова ухватите последњи дашак лета у изразито атрактивној форми

Петак 08. сеп 2023.

cover image

Још мало времена је остало до краја септембра. Дланом о длан и почеће прича Октобар у Београду 2023. Зато пожурите до Сахат куле где се до последњег септембарског дана одржава изложба Машине Леонарда да Винчија. Интерактивна поставка која крстари Европом је почетком лета бацила сидро у Београд. Чиме је истакнути уметник био окупиран и шта је остало иза њега, емитовано у репликама је окосница ове смотре. Кратко у понуди уживо: Мона Лиза, Салвадор Мунди, Таја вечера и Дама и са хермелином из домена сликарства, а на уметничком менију су и хеликоптер, тенк, падобран и други експонати.

Уметност упркос свему је актулена изложба у Музеју афричке уметности. До 17. септембра кустоскиња Александра Гачић спроводи и открива свет који је стало на нечијем удару, некоме трн у оку. Зато и јесте овакав наслов. Зато дођите да кроз колекцију архитекте и почасног конзула Србије у Руанди, Илије Губића упознате синониме за упорност и опстанак. Изложба је сачињена од радова уметника који се по први пут представљају - Лоренс "Шабу" Мванги из Кеније, Хусеин Салим из Судана, Малангатана Валенте Нгвења из Мозамбика, Колин Секајуго, др Лилиан Мери Набулиме и Бруно Серункума из Уганде, Ги Карангва Омега, Флориде Мукабагени, Медард Бизимана, Стронг Каракире, Бенџамин Русагара, Кристијан Кинг Дусабе, Исак Имрува и Брејв "Тангз" Румариза из Руанде. Свако од њих је директно или посредно везан за тло Африке. Свако од њих кроз сопствену уметничку визију приказује актуелности вреле афричке територије.

Галерија Природњачког музеја је место одржавања изложбе Природа и језик. Подељена у пет тематских целина на модеран начин едукује, подстиче на еколошко размишљање и учи свему што би свако требало да зна. Илустрације, експонати из велике збирке Природњачког музеја, фосили пећинског медведа и других, пужеви и шкољке, рибе, инсекти, гмизавци, крупни сисари и хербарски материјал су свим посетиоцима на располагању. Велику ексклузиву изложбе чини премијерна поставка експоната женке лава, женке медведа, арктички вук, бели паун, ластавица, чавка и разне инсекатске врсте.

Није изложба али је и те како вредно посете. Манаково културно лето се предстојећег викенда опрашта од сезоне 2023. За последњи викенд, велика градска манифестација од немерљивог значаја приређује представе. У петак, 8. септембра од 20:30 на репертоару су Стихови на ђумруку, Вече са шкоља, Поетско вече посвећено делима Алексе Шантића. Стихове рецитује Ненад Утјенишовић. Позориштанце на ђумруку, Ловачке приче и Театар на ђумруку ће бити реализовани у суботу, 9. септембра од 19:00. Већ наредног дана, 10. септембра па све до 16. септембра је заказан наставак овог догађаја под називом Манак у гостима, а домаћин програма је Културни центар Чукарица.