Dani evropske baštine 2023

Od 15. do 25. septembra sa nazivom "Živo nasleđe" za sve Beograđane i drage goste se priređuje veliki broj kulturno-umetničkih manifestacija za sve uzraste

Ponedeljak 11. sep 2023.

cover image

Dani evropske baštine 2023 u Beogradu je neizostavni deo velikog događaja koji organizuje Savet Evrope i Evropska komisija, a putem koje se svakog septembra na starom kontitnentu promovišu kultura, nasleđe, tradicija i običaji. Svake godine sa jednakom željom i svaki put sa drugom inspiracijom. Glavni grad Srbije duže od dve decenije priređuje spektakularan program sa ciljem da se pojedincu i društvu prikaže najlepše iz bogate istorije. Ovogodišnje "Živo nasleđe" u centar postavlja znanja, veštine i prakse koje se u narodu Srbije prenose sa kolena na koleno, a koje imaju svoju upotrebnu vrednost i u savremenim tokovima.

Svečano otvaranje u petak, 15. septembra od 19:00 u Domu Vojske Srbije donosi izložbu "Posveta beogradskom školstvu" Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda autorke Ljubice Radovanović. Istoričarka umetnosti je pripremila izložbu na kojoj će publika prisustvovati sublimaciji objekata školske namene pod okriljem Zavoda za zaštitu spomenika i prikazivanjem ovih primera nepokretnog kulturnog nasleđa njihovim trenutnim korisnicima - učenicima. Očekuje se da svečanom otvaranju prisustvuju najviše učenici sa svojim nastavnicima i profesorima koji su nekada pohađali nastavu u ovim objektima i deljenjem sopstvenih uspomena kroz pisane i fotografske radove ulepšaju sam početak sjajne evropske manifestacije.

Razgledanje sa stručnim vodičima, prezentacije, izložbe, predavanja, radionice, predstave, takmičenja, video-projekcije, takmičenja, video-projekcije, programi za decu, filmske projekcije i još mnogo toga sadrži program za ovu godinu koji će biti realizovan širom grada Beograda. Kompletan program je potpuno besplatan. Zbog ograničenog broja mesta, prijave su neophodne za određene programe. Sve informacije i prijave za prisustvo na programu možete dobiti u Turističkom informativnom centru.

Manifestaciju Dani evropske baštine u Beogradu organizuju Sekretarijat za privredu - sekcija za poslove turizma, drugi gradski sekretarijati Beograda, gradske opštine, Turistička organizacija Beograda, Zavod za zaštitu spomenika grada Beograda, Privredna komora Srbije, institucije kulture i neposredni organizatori programa.