Дани европске баштине 2023

Од 15. до 25. септембра са називом "Живо наслеђе" за све Београђане и драге госте се приређује велики број културно-уметничких манифестација за све узрасте

Понедељак 11. сеп 2023.

cover image

Дани европске баштине 2023 у Београду је неизоставни део великог догађаја који организује Савет Европе и Европска комисија, а путем које се сваког септембра на старом контитненту промовишу култура, наслеђе, традиција и обичаји. Сваке године са једнаком жељом и сваки пут са другом инспирацијом. Главни град Србије дуже од две деценије приређује спектакуларан програм са циљем да се појединцу и друштву прикаже најлепше из богате историје. Овогодишње "Живо наслеђе" у центар поставља знања, вештине и праксе које се у народу Србије преносе са колена на колено, а које имају своју употребну вредност и у савременим токовима.

Свечано отварање у петак, 15. септембра од 19:00 у Дому Војске Србије доноси изложбу "Посвета београдском школству" Завода за заштиту споменика културе града Београда ауторке Љубице Радовановић. Историчарка уметности је припремила изложбу на којој ће публика присуствовати сублимацији објеката школске намене под окриљем Завода за заштиту споменика и приказивањем ових примера непокретног културног наслеђа њиховим тренутним корисницима - ученицима. Очекује се да свечаном отварању присуствују највише ученици са својим наставницима и професорима који су некада похађали наставу у овим објектима и дељењем сопствених успомена кроз писане и фотографске радове улепшају сам почетак сјајне европске манифестације.

Разгледање са стручним водичима, презентације, изложбе, предавања, радионице, представе, такмичења, видео-пројекције, такмичења, видео-пројекције, програми за децу, филмске пројекције и још много тога садржи програм за ову годину који ће бити реализован широм града Београда. Комплетан програм је потпуно бесплатан. Због ограниченог броја места, пријаве су неопходне за одређене програме. Све информације и пријаве за присуство на програму можете добити у Туристичком информативном центру.

Манифестацију Дани европске баштине у Београду организују Секретаријат за привреду - секција за послове туризма, други градски секретаријати Београда, градске општине, Туристичка организација Београда, Завод за заштиту споменика града Београда, Привредна комора Србије, институције културе и непосредни организатори програма.