Dan u Beogradu: upoznajte srpsku tradiciju

Čitav vikend u znaku srpskih običaja, hrane i muzike

Četvrtak 20. sep 2018.

cover image

Ukoliko vas zanima čime se nekada bavio narod u Srbiji, Etnografski muzej je pravo mesto za upoznavanje istorije. U četvrtak, 20. septembra u 20:00 se otvara izložba "To smo mi - narodna zanimanja u Srbiji, Nazrni pa se vrni" koju su priredili autori Dušica Živković, Miloš Matić, Jelena Tešić i Marko Stojanović. Istog datuma se obeležava i Dan Etnografskog muzeja. Dva dobra razloga da prošetate do centra grada i saznate šta su Srbi nekada radili.

Nakon mnogo težih poslova nego ovih današnjih, običaji su nalagali da se svako oporavi od rada uz bogatu gozbu. A kako se tradicionalno gostilo u Srbiji, saznaćete na manifestaciji "Festival srpske trpeze". U subotu, 22. septembra od 11:00 do 21:00 na Beogradskoj tvrđavi se organizuje debitantski gastronomski, kulturno-umetnički i edukativni događaj. Veoma sadržajan program će predstaviti izlagače srpskih specijaliteta, kakvo se posuđe nekada koristilo u srednjevekovnom periodu i kako je izledala monaška trpeza. Posetioci će kroz druženje sa proizvođačima saznati sve o slavskom kolaču, pogačama, ali i medu, vinu i rakiji. Uz autentičnu srpsku muziku i folklor, iskusni kuvari će predstaviti ukuse iz svih krajeva Srbije. Takođe, imaćete jedinstvenu priliku da vidite postavku srpske svadbe u srednjem veku.


Istog dana, 22. septembra od 20:00, ansambl Kolo će održati koncert u Centru za kulturu "Vlada Divljan". Svetski poznati ansambl koji celom svetu predstavlja narodne igre i pesme iz Srbije ove godine obeležava značajan jubilej - 70 godina postojanja. Ne postoji mesto na planeti na kome nisu pokazali najbolje iz Srbije. U biografiju su upisali preko pet hiljada koncerata. Ljubav prema svojoj zemlji i negovanje tradicije na svim meridijanima je ono što Kolo radi decenijama. Odložite druge planove za subotu noć. Dođite, gledajte, igrajte i upoznajte Srbiju da biste je još više voleli.