Noć muzeja u Beogradu

Pobede i pobednici - obeležavanje 100 godina od kraja Prvog svetskog rata je tema ovogodišnje spektakularne umetničke manifestacije

Subota 12. maj 2018.

cover image

Noć muzeja se održava 19. maja od 17:00 do 01:00 u četrdeset četiri mesta u Srbiji. U Beogradu je za posetioce otvoreno šezdeset muzeja, galerija, spomen kuća, legata i spomeničkih kompleksa. Ovogodišnja muzejska tura je podeljena u šest celina – istorijska i savremena tura, Beograd sa stilom i Beograd za ljubitelje nauke, tehnologije i arhitekture, dečja tura i program pod nazivom Umetnik je uvek prisutan. Pobednici i pobeđeni se izgleda još uvek broje, a uprkos dokumentaciji i živom sećanju, svakoga dana otkrivaju se nove životne priče i istine.


15. Noć muzeja nosi naziv "Beogradski pobednički duh osvaja ceo grad", a pored već ustaljenih muzejskih i galerijskih lokacija, za ovu muzejsku noć preporučujemo Neispričane priče, turu koja vas vodi da zavirite u kuću porodice Veljković koja krije neverovatne umetničke i istorijske priče i predmete iz 19. i 20. veka. Mali broj ljudi zna za bogatu zbirku Crvenog krsta Srbije koja će publici pokazati stogodišnje eksponate iz Velikog rata.


Umesto da se nervirate što kasni tramvaj, posetite izložbu u JKP GSP Beograd gde možete videti kako je gradski prevoz izgledao pre sto godina i na kojim se istorijskim stanicama nalazio Beograd. Muzej kovačnice GSP je logičan nastavak, a tamo vas čekaju mašine i alati s početka 20. veka.

Muzej hemijskog fakulteta je još jedno neobično mesto za širu populaciju. Soba prvog rektora Beogradskog univerziteta će biti otvorena za posetioce. Dok istražujete raskošni nameštaj, dokumentaciju i instrumente, studenti hemije će vam ispričati sve o DNK, molekulu koji diktira život. Od 18:00 počinje rolerkoster - hemijski šou eksperimenata koji će biti posebno interesantan za posetioce.