Ноћ музеја у Београду

Победе и победници - обележавање 100 година од краја Првог светског рата је тема овогодишње спектакуларне уметничке манифестације

Субота 12. мај 2018.

cover image

Ноћ музеја се одржава 19. маја од 17:00 до 01:00 у четрдесет четири места у Србији. У Београду је за посетиоце отворено шездесет музеја, галерија, спомен кућа, легата и споменичких комплекса. Овогодишња музејска тура је подељена у шест целина – историјска и савремена тура, Београд са стилом и Београд за љубитеље науке, технологије и архитектуре, дечја тура и програм под називом Уметник је увек присутан. Победници и побеђени се изгледа још увек броје, а упркос документацији и живом сећању, свакога дана откривају се нове животне приче и истине.


15. Ноћ музеја носи назив "Београдски победнички дух осваја цео град", а поред већ устаљених музејских и галеријских локација, за ову музејску ноћ препоручујемо Неиспричане приче, туру која вас води да завирите у кућу породице Вељковић која крије невероватне уметничке и историјске приче и предмете из 19. и 20. века. Мали број људи зна за богату збирку Црвеног крста Србије која ће публици показати стогодишње експонате из Великог рата.


Уместо да се нервирате што касни трамвај, посетите изложбу у ЈКП ГСП Београд где можете видети како је градски превоз изгледао пре сто година и на којим се историјским станицама налазио Београд. Музеј ковачнице ГСП је логичан наставак, а тамо вас чекају машине и алати с почетка 20. века.

Музеј хемијског факултета је још једно необично место за ширу популацију. Соба првог ректора Београдског универзитета ће бити отворена за посетиоце. Док истражујете раскошни намештај, документацију и инструменте, студенти хемије ће вам испричати све о ДНК, молекулу који диктира живот. Од 18:00 почиње ролеркостер - хемијски шоу експеримената који ће бити посебно интересантан за посетиоце.