Talija u Sava centru

Kultuno nasleđe Srbije na Velikoj sceni

Nedelja 21. jan 2018.

cover image

Umetnički centar "Talija" organizuje veličanstveni koncert 28. januara od 18:00 u Sava centru. Povod za sjajno dešavanje od velikog kulturno-umetničkog značaja je veliki jubilej, proslava dvadeset godina uspešne nacionalne i internacionalne karijere.

Srbija je zemlja tradicije i burne istorije. Ne postoji način da tokom boravka u ovom delu Balkana izbegnete neki oblik tradicionalih umetnosti, igre i muzike. Srbija se može pohvaliti da gotovo svako mesto ima svoje kulturno umetničko društvo koje neguje tradicionalne igre, pesme, običaje. Po ugledu na Lord of the dance, Umetnički centar "Talija" svojim koreografijama, muzikom, ali i istorijskim inscenacijama, prelazi fizičke granice podneblja iz kojeg potiče i na koncerima publiku često odvede u druge zemlje i kontinente.


Ipak, proslava dvadeset godina postojanja biće u znaku onoga čime igrači, pevači i orkestar UC "Talija" osvajaju svetske scene – u znaku srpske tradicionalne igre i pesme. UC "Talija" je osnovan 1998. godine i danas se može pohvaliti timom od preko četiri stotine članova koji su nastupali na svim kontinetima. Koliko su uigrani govori i činjenica da pet izvođačkih ansambala tokom jedne godine javno nastupi oko četiri stotine puta. U grčkoj mitologiji Talija je bila jedna od zaštitnica umetnosti, a ovim koncertom UC "Talija" će prikazati na koji način štiti i neguje kulturnu baštinu Srbije.


POVEZANO