Marina Abramović - Čistač

Retrospektivna izložba zbog koje Beograd postaje umetnički centar celog kontinenta

Četvrtak 29. avg 2019.

cover image

Muzej savremene umetnosti od 21. septembra 2019. do 20. januara 2020. organizuje prvu veliku retrospektivnu izložbu Marine Abramović u ovom delu Evrope.

Čistač je premijerno postavljen 2017. godine u Švedskoj. Umetničko krstarenje je nastavljeno u Danskoj, Norveškoj, Nemačkoj, Italiji i Poljskoj. Poslednje stajalište je Marinin rodni grad Beograd u kome umetnica nije prikazivala svoj unikatan talenat još od 1975.

Izložba je prezentacija dosadašnje, pet decenija duge Marinine karijere. Od prvih slikarskih poduhvata, preko konceptualnog izražavanja, solističkih izvođenja i zajedničkog stvaranja sa emotivnim partnerom do opusa koji je započet 1991. godine, a koji i danas traje - Čistač je sve ono što Marina Abramović priređuje planeti punih 50 godina.


Posetioce očekuje više od 120 radova. Plus, tokom trajanja izložbe, autorka će održati javno predavanje i "master class" za mlade umetnike. Umetnički spektakl je nezamisliv bez pratećeg programa. U te svrhe će biti emitovani filmovi o Marini Abramović, brojna predavanja o umetnosti izvođenja kao i adekvatna javna vođenja.

Organizator izložbe je Muzej savremene umetnosti u Beogradu. Kustos je Dejan Sretenović. Čistač stiže. Spremite se da vas umetički fascinira kao niko i ništa do sada.