Марина Абрамовић - Чистач

Ретроспективна изложба због које Београд постаје уметнички центар целог континента

Четвртак 29. авг 2019.

cover image

Музеј савремене уметности од 21. септембра 2019. до 20. јануара 2020. организује прву велику ретроспективну изложбу Марине Абрамовић у овом делу Европе.

Чистач је премијерно постављен 2017. године у Шведској. Уметничко крстарење је настављено у Данској, Норвешкој, Немачкој, Италији и Пољској. Последње стајалиште је Маринин родни град Београд у коме уметница није приказивала свој уникатан таленат још од 1975.

Изложба је презентација досадашње, пет деценија дуге Маринине каријере. Од првих сликарских подухвата, преко концептуалног изражавања, солистичких извођења и заједничког стварања са емотивним партнером до опуса који је започет 1991. године, а који и данас траје - Чистач је све оно што Марина Абрамовић приређује планети пуних 50 година.


Посетиоце очекује више од 120 радова. Плус, током трајања изложбе, ауторка ће одржати јавно предавање и "master class" за младе уметнике. Уметнички спектакл је незамислив без пратећег програма. У те сврхе ће бити емитовани филмови о Марини Абрамовић, бројна предавања о уметности извођења као и адекватна јавна вођења.

Организатор изложбе је Музеј савремене уметности у Београду. Кустос је Дејан Сретеновић. Чистач стиже. Спремите се да вас уметички фасцинира као нико и ништа до сада.