Dani Ermitaža u Srbiji

Premijerno, istorijski važno dešavanje od 24. do 29. oktobra

Ponedeljak 23. okt 2023.

cover image

Dani Ermitaža u Beogradu, kulturna manifestacija od međunarodnog značaja u organizaciji Državnog muzeja Ermitaž, Ministarstva kulture Srbije i kompanije Gasprom njeft. Premijera koja menja istorijski tok kulture i umetnosti će povezanost dve zemlje učiniti još čvršćom.

Narodni muzej Srbije je mesto na kome će istovremeno biti prikazane dve izložbe - Nevidljiva umetnost i Carski porcelan. Prva je inkluzivni projekat koji u centar grada donosi direktan susret sa istorijom jer će posetioci imati prilike da dodirnu drevne freske, ćilime i taktilne makete iz kolekcije Ermitaža. Druga izložba, Carski porcelan je osmišljena tako da približi život i nasleđe dinastije Romanov. Replike servisa za ručavanje koji su Romanovi koristili tokom svečanih večera i porodičnih proslava će sigurno privući brojnu pubiku.

Obe izložbe u Narodnom muzeju će biti na programu do 24. novembra.

Narodno pozorište je još jedna adresa za održavanje veličanstvenog događaja. U susret obeležavanju 100 godina srpskog baleta, čuveni sanktpeterburški Balet Jakobsona će 24. i 25. oktobra na svojim nastupima izvesti svoja najbolja dela. Na istom mestu 28. oktobra se održava gala koncert ruskog baritona, narodnog umetnika Rusije Vasilija Gerela.

Jugoslovenska kinoteka je rezervisana za projekcije filmova. Premijerne, naravno. Imperatorke i Petar prvi Poslednji car i prvi imperator su naslovi zbog kojih će sala biti popunjena do poslednjeg mesta. Ljubitelji filmske umetnosti će tokom održavanja događaja uživati u seminarima, okruglim stolovima i master klas susretima u kinoteci.

U sredu, 25. oktobra pažnju će "ukrasti" Univerzitet u Beogradu jer će upravo ovde Mihail Piotrovski, direktor Ermitaža održati javno predavanje na temu "Peterburški mostovi kulture".

Naučna arheloška konferencija koja će se organizovati u Beogradu i Novom Sadu je još jedna u nizu od aktivnosti iz bogatog programa.

Dani Ermitaža u Srbiji predstavlja prvu manifestaciju legendarnog muzeja u ovom delu Evrope. U cilju približavanja dve kulture tokom ali i nakon spektaklularnog događaja, fokus je na povezivanje umetnika Srbije i Rusije, kontinuiranoj razmeni iskustva i znanja, kreiranje novih ideja i nove istorije.

Muzej Ermitaž

Jedan od najvećih svetskih muzeja je dom za više od 3 miliona spomenika kulture različitih doba i naroda. Antički svet, moderno doba, veliki deo Evrope i čitava Rusija - sve što se definiše kao umetnost živi u ovom muzeju.

Skulpture, slikarstvo, grafička dela, medalje, monete i arheološki materijali su raspoređeni u više od deset objekata i 500 sala koje se prostiru na oko 100.000 kvadratnih metara. Impresivna dela Rafaela, Ticijana, Đorđonea, Leonarda da Vinčija, Velaskeza, Rembranta, Rubensa i drugih umetnika koji su stvarali neverovatna remek-dela svake godine privlače milione posetilaca iz čitavog sveta u ovaj muzej.

Dani Ermitaža u Beogradu od 24. do 29. oktobra će ostati zabeleženi u istorijskim knjigama kao debitanska prilika da se prepustite magiji stvaralaštva i umetničkih dela sa oznakom "Iz Rusije".