Дани Ермитажа у Србији

Премијерно, историјски важно дешавање од 24. до 29. октобра

Понедељак 23. окт 2023.

cover image

Дани Ермитажа у Београду, културна манифестација од међународног значаја у организацији Државног музеја Ермитаж, Министарства културе Србије и компаније Гаспром њефт. Премијера која мења историјски ток културе и уметности ће повезаност две земље учинити још чвршћом.

Народни музеј Србије је место на коме ће истовремено бити приказане две изложбе - Невидљива уметност и Царски порцелан. Прва је инклузивни пројекат који у центар града доноси директан сусрет са историјом јер ће посетиоци имати прилике да додирну древне фреске, ћилиме и тактилне макете из колекције Ермитажа. Друга изложба, Царски порцелан је осмишљена тако да приближи живот и наслеђе династије Романов. Реплике сервиса за ручавање који су Романови користили током свечаних вечера и породичних прослава ће сигурно привући бројну пубику.

Обе изложбе у Народном музеју ће бити на програму до 24. новембра.

Народно позориште је још једна адреса за одржавање величанственог догађаја. У сусрет обележавању 100 година српског балета, чувени санктпетербуршки Балет Јакобсона ће 24. и 25. октобра на својим наступима извести своја најбоља дела. На истом месту 28. октобра се одржава гала концерт руског баритона, народног уметника Русије Василија Герела.

Југословенска кинотека је резервисана за пројекције филмова. Премијерне, наравно. Императорке и Петар први Последњи цар и први император су наслови због којих ће сала бити попуњена до последњег места. Љубитељи филмске уметности ће током одржавања догађаја уживати у семинарима, округлим столовима и мастер клас сусретима у кинотеци.

У среду, 25. октобра пажњу ће "украсти" Универзитет у Београду јер ће управо овде Михаил Пиотровски, директор Ермитажа одржати јавно предавање на тему "Петербуршки мостови културе".

Научна архелошка конференција која ће се организовати у Београду и Новом Саду је још једна у низу од активности из богатог програма.

Дани Ермитажа у Србији представља прву манифестацију легендарног музеја у овом делу Европе. У циљу приближавања две културе током али и након спектаклуларног догађаја, фокус је на повезивање уметника Србије и Русије, континуираној размени искуства и знања, креирање нових идеја и нове историје.

Музеј Ермитаж

Један од највећих светских музеја је дом за више од 3 милиона споменика културе различитих доба и народа. Антички свет, модерно доба, велики део Европе и читава Русија - све што се дефинише као уметност живи у овом музеју.

Скулптуре, сликарство, графичка дела, медаље, монете и археолошки материјали су распоређени у више од десет објеката и 500 сала које се простиру на око 100.000 квадратних метара. Импресивна дела Рафаела, Тицијана, Ђорђонеа, Леонарда да Винчија, Веласкеза, Рембранта, Рубенса и других уметника који су стварали невероватна ремек-дела сваке године привлаче милионе посетилаца из читавог света у овај музеј.

Дани Ермитажа у Београду од 24. до 29. октобра ће остати забележени у историјским књигама као дебитанска прилика да се препустите магији стваралаштва и уметничких дела са ознаком "Из Русије".