Добра музика се чује БЕМУС 2023 ту је

55. Београдске музичке свечаности - БЕМУС од 8. до 22. октобра на четири локације

Недеља 08. окт 2023.

cover image

Опет октобар и опет Бемус! Идеалан спој јер живот без музике је пуко бројање дана у календару. Центар београдских фестивала, организатор чувене градске музичке манифестације је припремио сјајан програм.

Даме и господо, стиже репетоар класичне и савремене музике који ће сва чула довести до врхунца. Сваки концерт који се заувек памти почиње тачно у 20:00.

Осми октобар. Народно позориште је место гала отварања када ће почети спектакл уживо. Повод је 100 година рођења Марије Калас, а наступају Оркестар и Хор Народног позоришта у Београду, Василики Карјани (сопран), Андреа Каре (тенор) и Дијан Чобанов (диригент). На програму ће се наћи Белини, Верди, Пучини, Тома и Чилеа.

Једанаести октобар. Црногорски симфонијски оркестар, Роман Симовић (виолина) и диригент и директор Бемуса, Бојан Суђић за концерт су одабрали да свирају Шостаковича у Коларчевој задужбини. Импресивно, изазовно, дивно.

Тринаести октобар. Атријум Народног музеја је место на коме ће наступати Уметнички ансамбл Министарства одбране "Станислав Бинички" - вече композитора Ивана Јевтића. Диригент је Весна Шоуц, а наступају и Александра Кинђић (обоа), Душан Панајотовић (виолина), Уки Оваскаинен (клавир).

Четрнаести октобар. Поново од 20:00 али на Коларцу. Симфонијски оркестар и Хор РТС и Хор Опере Народног позоришта у Београду, Соња Шарић (сопран), Дениз Узун (мецосопран), Марио Баг (тенор), Горан Јурић (бас) и Бојан Суђић (диригент) ће представити Вердијев Реквијем у свом стилу.

Петнаести октобар. Народни музеј ће угостити Квартет Рубикон. Са њима свирају Роберт Лакатош (виолина), Марко Јосифовски (виолина), Јожеф Бисак (виола), Драган Ђорђевић (виолончело) и Михаил Хориа (клавир). Менделсон: Гудачки квартет бр.2, Дворжак и Клавирски квинтет бр. 2 чине садржај који ће вас нотама одвести далеко од садашњице.

Понедељак. Добро памтите јер концерт заказан за 16. октобар представља једну од највећих атракција Бемуса. Коларчева задужбина ће сигурно бити недовољна за све који желе да чују неприкосновени фестивал музике. Борис Березовски и Blues Doctors. Бетовен и Менделсон на једном концерту. Одушевљене се већ осећа у ваздуху.

Седамнаести октобар, такође Коларчева задужбина али ове вечери бина припада Загребачким солистима и Сретену Крстићу на виолини.

Осамнаести октобар. Љубиша Јовановић (флаута), Дејан Млађеновић (виола) и Александар Сердар (клавир) ће учинити све да Бах, Шуберт, Скарлати, Шопен и М. Михајловић у цркви Св. Анте Падованског буду концерт за памћење.

Двадесети октобар. Симфонијски оркестар РТС, диригент Премил Петровић Станко Младић (виолина) наступају у Коларчевој задужбини. Уколико се двоумите да ли да дођете, одговор је да јер је ово претпоследњи сегмент програма.

Музичко финале. Субота и недеља, 21. и 22. октобар, Коларац. Ово су концерти о којима ће се дуго причати. Најџел Кенеди са својом виолином и оркестар Виртуози су одабрали Баха: Концерти за виолину, Концерт за две виолине и Концерт за виолину и обоу. Прошло је пет година од последњег Кенедијевог концерта у Београду. Овакав провод се заиста не пропушта.