Dobra muzika se čuje BEMUS 2023 tu je

55. Beogradske muzičke svečanosti - BEMUS od 8. do 22. oktobra na četiri lokacije

Nedelja 08. okt 2023.

cover image

Opet oktobar i opet Bemus! Idealan spoj jer život bez muzike je puko brojanje dana u kalendaru. Centar beogradskih festivala, organizator čuvene gradske muzičke manifestacije je pripremio sjajan program.

Dame i gospodo, stiže repetoar klasične i savremene muzike koji će sva čula dovesti do vrhunca. Svaki koncert koji se zauvek pamti počinje tačno u 20:00.

Osmi oktobar. Narodno pozorište je mesto gala otvaranja kada će početi spektakl uživo. Povod je 100 godina rođenja Marije Kalas, a nastupaju Orkestar i Hor Narodnog pozorišta u Beogradu, Vasiliki Karjani (sopran), Andrea Kare (tenor) i Dijan Čobanov (dirigent). Na programu će se naći Belini, Verdi, Pučini, Toma i Čilea.

Jedanaesti oktobar. Crnogorski simfonijski orkestar, Roman Simović (violina) i dirigent i direktor Bemusa, Bojan Suđić za koncert su odabrali da sviraju Šostakoviča u Kolarčevoj zadužbini. Impresivno, izazovno, divno.

Trinaesti oktobar. Atrijum Narodnog muzeja je mesto na kome će nastupati Umetnički ansambl Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" - veče kompozitora Ivana Jevtića. Dirigent je Vesna Šouc, a nastupaju i Aleksandra Kinđić (oboa), Dušan Panajotović (violina), Uki Ovaskainen (klavir).

Četrnaesti oktobar. Ponovo od 20:00 ali na Kolarcu. Simfonijski orkestar i Hor RTS i Hor Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, Sonja Šarić (sopran), Deniz Uzun (mecosopran), Mario Bag (tenor), Goran Jurić (bas) i Bojan Suđić (dirigent) će predstaviti Verdijev Rekvijem u svom stilu.

Petnaesti oktobar. Narodni muzej će ugostiti Kvartet Rubikon. Sa njima sviraju Robert Lakatoš (violina), Marko Josifovski (violina), Jožef Bisak (viola), Dragan Đorđević (violončelo) i Mihail Horia (klavir). Mendelson: Gudački kvartet br.2, Dvoržak i Klavirski kvintet br. 2 čine sadržaj koji će vas notama odvesti daleko od sadašnjice.

Ponedeljak. Dobro pamtite jer koncert zakazan za 16. oktobar predstavlja jednu od najvećih atrakcija Bemusa. Kolarčeva zadužbina će sigurno biti nedovoljna za sve koji žele da čuju neprikosnoveni festival muzike. Boris Berezovski i Blues Doctors. Betoven i Mendelson na jednom koncertu. Oduševljene se već oseća u vazduhu.

Sedamnaesti oktobar, takođe Kolarčeva zadužbina ali ove večeri bina pripada Zagrebačkim solistima i Sretenu Krstiću na violini.

Osamnaesti oktobar. Ljubiša Jovanović (flauta), Dejan Mlađenović (viola) i Aleksandar Serdar (klavir) će učiniti sve da Bah, Šubert, Skarlati, Šopen i M. Mihajlović u crkvi Sv. Ante Padovanskog budu koncert za pamćenje.

Dvadeseti oktobar. Simfonijski orkestar RTS, dirigent Premil Petrović Stanko Mladić (violina) nastupaju u Kolarčevoj zadužbini. Ukoliko se dvoumite da li da dođete, odgovor je da jer je ovo pretposlednji segment programa.

Muzičko finale. Subota i nedelja, 21. i 22. oktobar, Kolarac. Ovo su koncerti o kojima će se dugo pričati. Najdžel Kenedi sa svojom violinom i orkestar Virtuozi su odabrali Baha: Koncerti za violinu, Koncert za dve violine i Koncert za violinu i obou. Prošlo je pet godina od poslednjeg Kenedijevog koncerta u Beogradu. Ovakav provod se zaista ne propušta.