Ukus Beograda

Pred vama su najbolji gastronomski simboli prestonice. Gladni?

Nedelja 10. dec 2017.

cover image

Beograd je novi Berlin. Po mnogima i bolja verzija nemačke prestonice. U glavni grad Srbije se putuje zbog fenomenalnih ljudi, pozitivne enegije, lepih žena, noćnog života, bogate istorije i kulture. Ono što nema ni Berlin, ni Barselona, niti bilo koji drugi grad na svetu, a imamo mi je - preukusna hrana. Poseban segment, svojevrsna turistička atrakcija koja osvaja apsolutno svakog. Specijaliteti su takvi da se njihov ukus teško opisuje rečima ali zato stvaraju neponovljiv osećaj pod nepcima. Ako niste upoznali najveće zvezde srpske gastronomije, ne računa se da ste ovde bili. Pred vama je lista jela koja morate da probate u Beogradu.

- Burek. Najbolji izbor za doručak. Ako ne ostavi masan "svojeručni potpis" na papiru, onda jedete pitu.

- Gibanica. Podseća na burek ali nije. Manje je masna i način izrade je drugačiji. Ako baš vodite računa o kilaži, proja je za vas. Iskusne domaćice je prave od nekoliko vrsta domaćeg brašna. Savršeno.

- Kajmak, sir i i pršuta. Trio fantastiko nije teško pronaći. Restorani domaće kuhinje se vešto snabdevaju pa ćete lako pronaći u centru grada sir iz Sjenice i pršutu sa Zlatibora. Zbog velikog prisustva holesterola, ne preporučuje se svakodnevna konzumacija. Za potpuno uživanje, jedna domaća rakija je više nego dobrodošla.


- Slanina i duvan čvarci. Svinjski proizvodi koji se tope u ustima. Duvan čvarke verna publika zove bombone. Sve je jasno.

- Ajvar i pindžur. Slični po sastavu ali se razlikuju po načinu pripreme. Jedu se zimi umesto sveže salate. Savršeno se slažu uz sve gore navedeno.


- Sarma. Kraljica srpske kuhinje. Budite jako gladni kada je poručujete jer zasiti i one sa najvećim apetitom. Kombinacija kiselog kupusa, mlevenog mesa i pirinča koja obara s nogu. Poseban šmek joj daju slanina i suvo meso sa kojima se krčka satima. Letnja verzija su sarmice od zelja. Lagane, a savršene za toplo vreme.


- Ćevapi. To nije samo meso. To je fantazija. Poznato je da se odlični ćevapi prave u fast fud lokalima. Dakle, jedu se "s nogu", u lepinji ili somunu. Po pravilu, dodaje im se samo luk i ništa više. Tada dobijaju pravi ukus.

- Pljeskavica. Nije isto što i burger iako dosta liče. Ima ih u mnogo verzija ali klasika je klasika. Tamo gde se prave dobri ćevapi, mora da je i dobra pljeskavica. Provereno.


- Pečenje. Najomiljenije je svinjsko. Prasetinu isečenu na komadiće, spremnu za konzumaciju njeni fanovi zovu bajadere. Dakle, topi se u ustima kao čokolada.

- Jagnjetina ispod sača. Najveća konkurecija svinjskom pečenju. U trci za zlatnu medalju je i teletina ispod sača. Sve je stvar ukusa.

- Karađođeva šnicla. Kultno jelo srpskog jelovnika. Postoji mnogo mitova i legendi kako je nastala. Ne obazirite se na reči već pređite na dela i upoznajte čari pohovanog sočnog svinjskog filea sa dodacima.

- Rečna riba. Kako Beograd leži na dve reke, logično je da postoje fenomenalni riblji restorani. Najbolje iz Dunava se servira u njegovoj nepsrednoj blizini. Riblja čorba je odlična uvertira. Neki restorani čuvaju tajni recept za čorbu nekoliko decenija. Imaju dobar razlog zašto je tako skrivaju. Vrhunske su.

- Pihtije. Ili ih obožavate ili ne možete ni da zamislite da ih jedete. Svakako probajte pa odlučite sami. Pravi se od svinjskih iznutrica. Više nećemo da otkrivamo.

- Crevca na žaru. Ko jede ovaj specijalitet sa roštilja, neće nikada poručiti pljeskavicu. Smatra se ponudom za prave gastronome. Takođe, škembići i druga jela koja se teško nalaze u jelovnicima su poseban gastro segment.

- Šopska i srpska salata. Nije tačno da Srbi jedu samo meso. Obožavamo ove salate. Zato što se savršeno slažu uz svako jelo od mesa. Ljute pečene paprike posebno.

- Povrće. Po konzumaciji zeleniša smo nadaleko poznati. Međutim, krompir se nekako najbolje uklapa u sve. Ako želite da menjate navike, grilovano povrće je topla preporuka.

A sada zaslađenje


- Baklave, tulumbe i urmašice. Uticaj Turske na Srbiju je ostavio neizbrisiv kulinarski trag (zato uz kuvanu kafu serviramo ratluk). Mnogi koji su probali ove poslastice u Istanbulu, kažu da su bolje u Beogradu.

- Knedle sa šljivama. Slasne loptice - testo od krompira koje kriju šljivu u sebi. Bogato posute šećerom. Nikada ne izlaze iz mode.

- Koh. Jednostavn i lagan domaći kolač. Sutlijaš ga prati u stopu.

- Vasina torta. Samo majstori svog zanata znaju da je naprave. Ako se sreća meri desertima, onda je ova torta doza koja se preporučuje svima za širok osmeh na licu. 

- Moskva šnit. Taj ukus ćete poneti sa sobom kao uspomenu iz prestonice.


Krempite i šampite. Kremaste poslastice, simboli starih vremena kada se sastanak sa simpatijom zakazivao u poslastičarnici.

- Tiramisu. Jeste italijanski kolač ali poslastičari sa domaćeg terena su ga doktorirali.