Милутин Миланковић коначно добија споменик у Београду

Један од највећих светских научника српског порекла свих времена добија споменик на Врачару до краја године

Уторак 30. мај 2017.

cover image

Српски научник, академик и професор Универзитета у Београду добиће најкасније до краја године споменик у парку "Милутин Миланковић" на Врачару. Биста узвишеног стварaоца висине четири метра заједно са постољем, биће постављена испред централне прилазне стазе која води до зграде опсерваторије, у непосредној близини метеоролошког кварта. Академски вајар Зоран Ивановић је победник расписаног конкурса за израду бисте славном научнику и са њим ће данас, 30. маја, у просторијама Удружења "Милутин Миланковић" бити потписан уговор.

Иако је још 2012. године завршен конкурс за израду бисте Милутину Миланковићу, тек сада су обезбеђена средства која издваја град Београд. Идејно решење овог уметника одабрано је још пре три године када је окончан јавни конкурс за израду овог споменика. Удружење "Милутин Миланковић" је преузело на себе одговорност за прикупљање средстава за издраду и постављање постоља. Поменути вајар је својим моделом најбоље приказао славног научника и тиме победио више од 40 других такмичара.

Милутин Миланковић (1879 - 1958) је најзначајнији српски научник који је своју каријеру провео у Србији, академик и професор Универзитета у Београду. Снагом свог талента и првенствено упорним и систематским радом, исказао се у низу научних дисциплина: математици, климатологији, метеорологији, астрономији, геологији, геофизици, географији и грађевинарству. Творац је времена али је у свету најпознатији као аутор астрономске теорије климатских промена, којом је објаснио мистерију ледених доба.


Почетак његове животне приче је 28.мај 1879. годинe на славонској равници, у Даљу, месту на Дунаву, у околини Осијека, где је завршио основно образовање. Својом величином и својим током Дунав је постао опсесија времена и простора за Миланковића. Река крај које је протекао цео његов живот давала му је неопходну сигурност у животу, у њој је налазио изворе надахнућа за свој стваралашки рад.

Њему у част, једном кратеру на тамној страни Месеца дато је његово име. Ово је званично усвојено на конгресу Међународне астрономске уније 1970. године у Брајтону. Иста та организација је у Сиднеју 1973. године, донела одлуку да се и на Марсу једном кратеру да име Миланковић. Европско геофизичко друштво установило је медаљу „Милутин Миланковић” 1993. године. Она се додељује научницима за изузетне заслуге у дугопериодичном проучавању и моделирању климе. Од 2003. године, ову медаљу додељује Европска унија за геонауке.