Milutin Milanković konačno dobija spomenik u Beogradu

Jedan od najvećih svetskih naučnika srpskog porekla svih vremena dobija spomenik na Vračaru do kraja godine

Utorak 30. maj 2017.

cover image

Srpski naučnik, akademik i profesor Univerziteta u Beogradu dobiće najkasnije do kraja godine spomenik u parku "Milutin Milanković" na Vračaru. Bista uzvišenog stvaraoca visine četiri metra zajedno sa postoljem, biće postavljena ispred centralne prilazne staze koja vodi do zgrade opservatorije, u neposrednoj blizini meteorološkog kvarta. Akademski vajar Zoran Ivanović je pobednik raspisanog konkursa za izradu biste slavnom naučniku i sa njim će danas, 30. maja, u prostorijama Udruženja "Milutin Milanković" biti potpisan ugovor.

Iako je još 2012. godine završen konkurs za izradu biste Milutinu Milankoviću, tek sada su obezbeđena sredstva koja izdvaja grad Beograd. Idejno rešenje ovog umetnika odabrano je još pre tri godine kada je okončan javni konkurs za izradu ovog spomenika. Udruženje "Milutin Milanković" je preuzelo na sebe odgovornost za prikupljanje sredstava za izdradu i postavljanje postolja. Pomenuti vajar je svojim modelom najbolje prikazao slavnog naučnika i time pobedio više od 40 drugih takmičara.

Milutin Milanković (1879 - 1958) je najznačajniji srpski naučnik koji je svoju karijeru proveo u Srbiji, akademik i profesor Univerziteta u Beogradu. Snagom svog talenta i prvenstveno upornim i sistematskim radom, iskazao se u nizu naučnih disciplina: matematici, klimatologiji, meteorologiji, astronomiji, geologiji, geofizici, geografiji i građevinarstvu. Tvorac je vremena ali je u svetu najpoznatiji kao autor astronomske teorije klimatskih promena, kojom je objasnio misteriju ledenih doba.


Početak njegove životne priče je 28.maj 1879. godine na slavonskoj ravnici, u Dalju, mestu na Dunavu, u okolini Osijeka, gde je završio osnovno obrazovanje. Svojom veličinom i svojim tokom Dunav je postao opsesija vremena i prostora za Milankovića. Reka kraj koje je protekao ceo njegov život davala mu je neophodnu sigurnost u životu, u njoj je nalazio izvore nadahnuća za svoj stvaralaški rad.

Njemu u čast, jednom krateru na tamnoj strani Meseca dato je njegovo ime. Ovo je zvanično usvojeno na kongresu Međunarodne astronomske unije 1970. godine u Brajtonu. Ista ta organizacija je u Sidneju 1973. godine, donela odluku da se i na Marsu jednom krateru da ime Milanković. Evropsko geofizičko društvo ustanovilo je medalju „Milutin Milanković” 1993. godine. Ona se dodeljuje naučnicima za izuzetne zasluge u dugoperiodičnom proučavanju i modeliranju klime. Od 2003. godine, ovu medalju dodeljuje Evropska unija za geonauke.