Gradski trgovi

Zone u kojima se najbolje doživljava ritam grada

Utorak 04. dec 2018.

cover image

Trgovi u Beogradu su najpoznatija mesta za sastajanje. Jednostavno se pronalaze pa su zbog toga tačke za orijentaciju. Omogućavaju lakše snalaženje po gradu. Oduvek su privlačila pažnju Beograđana i svih gostiju. Beograd ima čak 16 trgova. Svaki je odavno na istom mestu i svaki ima zanimljivu priču koja krije bogatu istoriju. Predstavljamo one koji se najčešće posećuju.

U 19:00 kod kneza Mihaila, može? Nepoznato sasvim. A koliko puta ste i čuli i izgovorili "Čekam te kod konja"? Slučajno upoznavanje, prvi sastanci, večni rastanci. Dolazak pre dogovora. Kašnjenje. Koncerti sa značajnim povodom. Okretnica autobusa i trolejbusa. Najveće znamenitosti. Sve je tu. Bez premca, prvo mesto među gradskim trgovima zauzima upravo Trg republike. Brojne su generacije koje su živele sasvim lepo pre dolaska tržnih centara i telefona. I uvek se znalo. Viđanje kod "konja" je značilo nešto više. Ako ste gost u gradu, prvo šta morate da naučite je gde se nalazi ovaj trg. Odavde ćete jednostavno pronaći sve što želite.

Najstariji u gradu je Studentski trg. Nekada je ovde bilo tursko groblje. Put od tada do danas nije bio nimalo monoton. Ipak, savremeno doba ne mari previše za istoriju. Barem ne koliko za praktičnost. Okružuju ga fakulteti pa su studenti najbrojniji šetači ovog kraja. Odlično sređen da dođete sami i sredite misli, uzmete predah od dnevne gužve i nastavite dalje u boljem izdanju. S obzirom da je i ovaj trg u samom centru, sa klupa se često čuju strani jezici. Pravi kosmpolitski šik pomešan sa istorijom donosi sjajan osećaj. Ko nije dugo prošao ovim trgom - vreme je.


Za neke omiljen. Za vozače, omražen. Trg Slavija se sa postavljanjem muzičke fontane vratio u mapu lokacija koje se moraju posetiti. Ovde je sve moguće osim slabo prometnog saobraćaja. Gužva, gužva i gužva svakog dana. Noću je mirnije. Ipak, postoji nešto privlačno u ovom haosu. Ukoliko stalno zakazujete susrete na gore pomenutim trgovima, promenite malo rutinu. U društvu jedine muzičke fontane u gradu, čekanje neće biti dosadno. Ako se malo zainteresujte, otkrićete da je ovaj trg davnih dana bio mesto gde su Beograđani lovili divlje patke. Danas deluje nezamislivo da je ovo bila periferija.

Najmlađi, najmanji i najviše ušuškan je Trg Nikole Pašića. Izgrađen 1953. godine, sakriven, a u centru svega. Fontana, spomenik, uređeno okruženje. Svaki element trga je tu. Tokom zime, ovde se postavlja otvoreno klizalište pa trg postaje još atraktivniji. Zašto ga posetiti? Zato što je na par koraka od Knez Mihailove i Terazija. Zato što pruža fenomenalan pogled na Narodnu skupštinu i početak Bulevara kralja Aleksandra. Zato što ima posebnu energiju. I zato što ovde nikada nema velike gužve, a nikada nije monotono.